Metsä

Keskustan Honkonen huolissaan ulkomaisten rahastojen metsäomistuksesta: Vaarantaa metsien kestävän käytön

Honkosen mukaan metsävähennys tulisi rajata vain sellaisille yhteismetsille, joiden osuudenomistajat ovat luonnollisia henkilöitä.
Petri Blomqvist
Petri Honkonen on huolissaan ulkomaisten rahastojen metsänomistuksesta.

Keskustan varapuheenjohtaja ja ensi viikonlopun puheenjohtajavaalin ehdokas, kansanedustaja Petri Honkonen on huolissaan ulkomaisten rahastojen lisääntyvästä metsäomistuksesta Suomessa. Honkonen näkee sen riskinä kestävälle metsätaloudelle.

"Ulkomaiset sijoitusrahastot hakevat vain lyhytaikaista ja mahdollisimman suurta taloudellista tuottoa omille metsilleen. Tämä on uhka myös metsien kestävälle käytölle", Honkonen perustelee.

Hän muistuttaa, että suomalaisille metsät ovat taloudellisen näkökulman lisäksi esimerkiksi paikka liikkua, marjastaa tai metsästää.

Honkosen mukaan ulkomaisten rahastojen tulo suomalaismetsien markkinoille on ollut aggressiivista. Niiden omistamien metsien määrän on arvioitu nousseen muutamassa vuodessa lähes 400 000 hehtaariin.

Rahastot ovat ostaneet erityisesti isoja metsätiloja. Ne pystyvät myös hyödyntämään metsävähennysjärjestelmää, joka on alun perin tarkoitettu luonnollisille henkilöille.

Honkosen mukaan keskusta vaatii tuloverolain metsävähennyksen rajaamista vain sellaisille yhteismetsille, joiden osuudenomistajat ovat luonnollisia henkilöitä.

"Näillä muutoksilla turvaisimme metsäomaisuuden pysymisen kotimaisessa perheomistuksessa myös jatkossa. Nykyisen lainsäädännön mahdollistamana rahastoyhtiöiden hallinnoima metsäomaisuus voi siirtyä yhdellä kaupalla esimerkiksi ulkomaille ja on uhka ympäristölle ja turvallisuudelle."

Katso uusin video
Lue lisää

Suomenmaa: Keskustalaiset kansanedustajilta tyrmäys liikennepolttoaineiden päästökaupalle

"Antennit tulee säilyttää joka tapauksessa", Ylen hallintoneuvoston Leena Meri (ps.) vaatii – vetoaa mahdollisiin kriisiaikoihin

Aarre: Voitto Suosaari tekee rasvanpolttotreenin metsää raivaamalla – tavoitteena hänellä on kehonrakennuksen MM-kulta ja enemmän metsähehtaareita

Keskustan Honkonen naudanlihan haittaverosta: "Mitkään lisäverot ja sanktiot eivät käy – Keskusta on sitoutunut hallitusohjelmaan"