Metsä

Finnmetko on poikkeus vuoden aukkoisessa konemessujen kalenterissa – näyttelyjä on peruttu niin Suomessa kuin myös muualla maailmassa

Pienet konevalmistajat uskovat saavansa nyt paremmin näkyvyyttä Jämsässä, kun isot merkit päättivät jäädä pois alan suurtapahtumasta.
Lari Lievonen
"Meillä on kauppa käynyt ihan hyvin keväällä ja myös kesällä", Pentin Pajan kehitysjohtaja Janne Häikiö kertoo. Hän valmisteli viime viikolla Naarva-harvesteripäätä kuljetukseen Finnmetko-näyttelyyn.

Jämsässä tällä viikolla 3.–5. syyskuuta järjestettävä konetyöalojen ammattinäyttely Finnmetko on poikkeus alan tyhjentyneessä messukalenterissa.

Näyttelyjä on peruttu koronapandemian vuoksi niin Suomessa kuin myös muualla maailmassa.

Joensuussa ja Ilomantsissa toimivan Pentin Pajan kehitysjohtaja Janne Häikiö luettelee kalenteristaan tänä vuonna yliviivattuja tapahtumia.

"Huhtikuussa Maamess Tartossa, toukokuussa Lakeus-messut Kauhavalla, heinäkuussa Farmari Mikkelissä. Ulkomaisiin näyttelyihin meidän piti toimittaa jälleenmyyjälle kone muun muassa Tsekkiin, mutta sekin peruttiin."

Finnmetkokin on tänä vuonna erilainen kuin aiemmin, koska sieltä puuttuvat alan suuret valmistajat kuten John Deere, Komatsu ja Ponsse. Poisjääntiä ne perustelevat koronan aiheuttamilla terveysriskeillä.

Suurten valmistajien poissaolo ei Häikiötä huolestuta, pikemminkin päinvastoin.

"Emme tavoittele suurta väkimäärää, vaan sellaisia metsänomistajia ja urakoitsijoita, jotka oikeasti ovat kiinnostuneita tuotteistamme. Saattaa olla, että nyt näyttelyyn tulee heitä enemmän."

Pentin Pajan tämän vuoden messutuotteeksi Häikiö nostaa energiapuun hakkuisiin ja ensiharvennuksiin soveltuvan syöttävän energiakouran Naarva EF28:n.

Toinen yhtiön uutuus on jo aiemmin markkinoilla ollut halkomakone Naarva H60, johon nyt on asennettu painavien pölkkyjen siirtelyä helpottava pieni nosturi.

Pentin Pajan myyntiin koronapandemia on Häikiön mukaan vaikuttanut toistaiseksi yllättävän vähän.

"Meillä on kauppa käynyt ihan hyvin keväällä ja myös kesällä. Yksittäisiä messukoneiden toimituksia on peruuntunut, mutta mitään varsinaista notkahdusta ei ole näkynyt."

Häikiö arvelee, että asiakkaat ovat tutustuneet tuotteisiin nyt enemmän verkossa, kun messutapahtumia on peruttu.

Monia konevalmistajia on vaivannut komponenttipula koronan suljettua keväällä komponenttivalmistajien tehtaita.

"Pienempänä valmistajana olemme tottuneet pitämään varastot isoina ja varmaan siksi olemme selvinneet aika hyvin, vaikka kyllä tilanne välillä arvelutti", Häikiö sanoo.

Ruovedellä Pirkanmaalla metsäkoneita valmistavan Pro Silvan toimitusjohtaja Keijo Ojala kertoo yhtiön saaneen valmiiksi uuden konemallin kevättalvella juuri, kun korona oli sulkenut rajoja.

"Nyt haluamme olla mukana Finnmetkossa ja näyttää mallistomme kaikki versiot vaikka pienemmällekin kävijämäärälle."

Pro Silvan uusi S3-harvesterimalli on suunniteltu erityisesti energiapuun korjuuseen ja harvennuksille.

Ojala toteaa, että energiapuun korjuussa töitä on riittänyt asiakkailla huolimatta siitä, että työtilanne viimeksi kuluneen vuoden aikana on ollut monella metsäkoneyrittäjällä muuten kehno.

Korona-ajan vuoksi Pro Silva on valmistautunut erikoisjärjestelyin Finnmetkoon.

"Meillä on suojaimia ja käsidesiä riittää. Koneiden ovet pidetään lukossa ja olemme varautuneet pyyhkimään pintoja ja tasoja. Myös esitteet annetaan suoraan käteen niin, ettei niitä hiprata telineissä", hän kertoo.

Pro Silvan koneiden myyntiä ja tuotantoa poikkeusolot ovat haitanneet Ojalan mukaan jonkin verran.

"Kyllähän vientikaupankäynti on vaikeutunut, kun matkustamaan ei ole päästy. Myös komponenteista on ollut vähän pulaa."

Pro Silva on valmistanut vuosittain 10–12 konetta. Ojalan mukaan tuotantomäärä on tarkoitus kaksinkertaistaa ja lisätä viennin osuutta.

Tampereen Konepajat Oy osti viime syksynä Pro Silvan osake-enemmistön ja on sen jälkeen edelleen lisännyt omistustaan.

Messutapahtuman valmistelut ovat edenneet Finnmetkon toimitusjohtajan Erkki Eilavaaran mukaan täyttä vauhtia. "Ravintoloita on rakennettu ja telttoja pystytetty näyttelyalueelle."

Kaksi vuotta sitten edellisen kerran järjestetyssä Finnmetkossa näytteilleasettajia oli yli 300 ja näyttelyssä kävijöitä yli 30 000.

Tänä vuonna poikkeusoloista huolimatta näytteilleasettajia on ilmoittautunut noin 200. Paikalle tulevan yleisön määrää on vaikea ennustaa, mutta Eilavaara pitää mahdollisena, että vieraita saapuu 10 000–15 000.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Finnmetkon toimitusjohtaja vaihtuu

Finnmetkosta puuttuvat suuret metsäkonevalmistajat – pienemmille toimijoille on nyt tarjolla näkyvyyttä

Tämän yrityksen perävaunugalleria on vaikuttava: "Kun valmistamme kalustoa eri käyttäjäryhmille, jollakin menee aina paremmin"

"Ison öljysäiliön sai lähes maksettua sillä, että tilasi halvan hinnan aikaan säiliön täyteen polttoainetta"