Metsä

Ilkka Herlin lyttää avohakkuut Kauppalehdessä: "Menetelmä ei kannata, kustannukset karanneet käsistä"

Yritysjohtaja ja Itämeri-aktiivi Ilkka Herlin hoitaa vajaan 2 000 hehtaarin metsäomaisuuttaan jatkuvan kasvatuksen menetelmin.
Cargotec Oyj
Ilkka Herlin toimii Cargotecin hallituksen puheenjohtajana. Hän on ollut perustamassa myös kierrätysravinneyhtiö Soilfoodia ja Itämeren suojelua edistävää Baltic Sea Action Groupia.

Cargotec Oy:n pääomistaja ja Itämeren suojelutyöstä tunnettu Ilkka Herlin pitää päätehakkuisiin ja metsänviljelyyn perustuvaa metsätaloutta kannattamattomana.

Herlin kertoo Kauppalehden haastattelussa laskeneensa menetelmän kustannuksia ja todenneensa sen taloudellisesti "aivan järjettömäksi."

Syynä ovat Herlinin mukaan korkeat uudistamiskulut. Harvennuksetkin kannattavat huonosti. Kuitupuun hinta on kehittynyt heikosti viimeisen 20 vuoden aikana elinkustannusindeksiin verrattuna, Herlin perustelee.

Herlin on hankkinut 15 vuoden kuluessa vajaat 2 000 hehtaaria metsää. Lisäksi hänellä on osuuksia yhteismetsissä, jotka harjoittavat jatkuvaa kasvatusta.

Herlin kertoo pyrkivänsä ostamaan metsiä, jotka soveltuvat valmiiksi hyvin jatkuvaan kasvatukseen. Silloin menetelmä on kannattavimmillaan. Tasarakenteisen metsän siirtäminen jatkuvaan kasvatukseen kestää Herlinin mukaan sukupolven ajan.

Herlinin mukaan löysä rahapolitiikka on paisuttanut metsätilojen hintoja. Viime aikoina hän on ostanut metsää lähinnä Koillismaalta, jossa palstojen hinnat ovat olleet vielä järkeviä.

Kannattavuuden lisäksi Herlin pitää jatkuvan kasvatuksen etuna ympäristöystävällisyyttä. Hän vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan maaperän hiilipitoisuus ei palaa avohakkuukierrossa ennalleen.

Metsäntutkimuksessa vallitsevat erimielisyydet metsien käsittelytavoista Herlin kuittaa itsevarmasti.

"Kukapa haluaisi myöntää, että virhe on tullut tehtyä. En ottaisi näitä asioita esiin, ellen olisi varma, että tuleva tutkimus osoittaa hiili- ja ravinnekadon suuruuden. Nykyinen metsänhoitomalli joutuu vakavan tarkastelun alle", Herlin ennustaa.

Kauppalehti: "Taloudellisesti järjetöntä touhua" – suurmetsänomistajaksi kivunnut Ilkka Herlin kummastelee avohakkuita ja muuttaa metsiään jatkuvan kasvatuksen malliin

Katso uusin video
Lue lisää

Viikon vieras: ”Mä olen valmistunut kahdesta koulusta, Helsingin ja Vermon yliopistoista”

Avohakkuissa ja jatkuvassa kasvatuksessa pitäisi siirtyä sekä että -ajatteluun

Jatkuvan kasvatuksen hakkuisiin erikoistunut koneyrittäjä näkee viljelytaimikoissa vakavia laatuongelmia

Tutkija: Metsänomistajille myydään turhia ja liian järeitä ojituksia – jatkuva kasvatus paras ratkaisu suometsiin