Metsä

MTK:n Marttila maataloustutkimuksesta: "Metsän tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on paljon paremmassa jamassa"

Marttilan mukaan metsäala on maatalousalaa yhtenäisempi.
Jaana Kankaanpää
Marttila huomauttaa, että maataloustutkimuksen rahoitusta on viime vuosina leikattu kohtuuttomasti.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan maataloustutkimus on alakynnessä suhteessa metsäalan tutkimukseen.

"Metsän tutkimuksen resurssit, keskustelualttius ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus ovat tällä hetkellä aika paljon paremmassa jamassa kuin maataloustutkimuksen", hän sanoo.

Yhdeksi syyksi maataloustutkimuksen heikompaan asemaan Marttila nostaa Luonnonvarakeskuksessa tehdyt sisäiset valinnat. Toisaalta hän painottaa myös sitä, että metsäala on maatalousalaa yhtenäisempi.

"Kyetään puhumaan enemmän yhdellä äänellä ja kyetään parempaan yhteistyöhön, hän sanoo.

Lisäksi Marttila huomauttaa, että maataloustutkimuksen rahoitusta on viime vuosina leikattu kohtuuttomasti.

"On tehty kohtuuttomia resurssileikkauksia unohtaen se, että puhutaan globaalisti asiasta, josta odotetaan ratkaisuja", Marttila harmittelee.

Rahoituksen leikkaamisen ohella esimerkiksi Luonnonvarakeskus on joutunut pohtimaan tutkimuksensa painopisteitä uusiksi.

"Esimerkiksi maatalousteknologian tutkimus on mennyt resursseiltaan alaspäin rajusti", puheenjohtaja sanoo.

Marttila sanookin olevansa huolissaan suomalaisen maataloustutkimuksen resurssoinnista sekä sen tilasta.

"Suomalaisen maatalouden kilpailukyvyn kannalta se, että olemme tutkimuksen ja tutkimustiedon hyväksikäytön eturintamassa, on keskeinen kilpailutekijä", hän pohtii.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion ohella myös Marttila toivoo erityisesti maatalousalan tutkijoilta lisää aktiivisuutta.

"Joskus on tullut mieleen, että onko maataloustutkijoita kielletty osallistumasta julkiseen keskusteluun", hän sivaltaa.

Marttilan mukaan ei voi olla niin, että tutkimuksesta tiedotetaan ja näkemyksiä kerrotaan vain silloin, kun joku asiasta kysyy. Sen sijaan julkiseen keskusteluun pitää osallistua aktiivisesti.

"Totta kai se edellyttää sitä, että myös siellä tutkijoiden rahoituksessa otetaan huomioon se, että tutkimus vaatii monipuolista viestintää ja osallistumista julkiseen keskusteluun", Marttila sanoo.

Maataloustutkimuksen näkökulmasta yksi ongelma on Marttilan mielestä eri ministeriöiden välinen kommunikointi. Maa- ja metsätalousministeriö ei nimittäin ole hänen näkemyksensä mukaan kyennyt perustelemaan opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan sitä, miksi maataloustutkimus on niin tärkeää. Marttila ei kuitenkaan suostu osoittamaan syyttävää sormea nykyisen ministerin Jari Lepän suuntaan.

"Tämä on pitkän aikavälin ongelma, eikä pelkästään tämän hallituksen", hän toteaa.

Lue lisää:

MMM:n kansliapäällikkö kritisoi ministeriönsä tutkimuslaitoksen osallistumista julkiseen keskusteluun: "Aktiivisuutta tarvitaan"

Kansliapäällikkö kritisoi tutkijoita – Luken pääjohtaja puolustautuu: "Meidän tutkijat ovat olleet aktiivisia"

Katso uusin video
Lue lisää

MTK:ssa ollaan tyytyväisiä maatalouden sähköveron alennukseen

Viljelijät ovat ruokasankareita, mutta samalla taloudellisesti ruokaketjun heikoin lenkki, toteaa MTK:n Marttila

Uusi raportti ruotii koronan vaikutuksia luonnonvara-alalla – vaikutukset suurimpia luontomatkailussa, vaikka suomalaiset ovatkin innostuneet matkailemaan luonnossa

Äärimmäisen uhanalainen Saimaan järvilohi onnistui lisääntymään luonnossa