Keski-Euroopassa kaarnakuoriaisten valtavat kuusikkotuhot ovat sekoittaneet sahatavaramarkkinoita maailmanlaajuisesti. Suomi on viime vuosiin asti säätynyt laajoilta metsätuholaisten hyökkäyksiltä, mutta vähitellen näiden ytimennäivertäjien tuhoja on alkanut näkyä myös Suomen metsissä. Muun muassa Kaakkois-Suomessa on kuusikoissa havaittu laajojakin kirjanpainajien tuhoalueita.
Kaarnakuoriaistuhot kuusikoissa saavat alkunsa heikentyneisiin puihin iskeytyneistä kirjanpainajista. Tuhottuaan puun ne munivat maahan, josta saa alkunsa seuraava eläviin puihin lentävä tuholaissukupolvi. Kuoriaisia on vaikea havaita, joten ne havaitaan usein vasta sitten, kun kuolevat puut ilmestyvät metsään. Silloin kuoriainen on jo muninut lähimaastoon tulevan sukupolveen.
Kirjanpainajan levinneisyyttä on mahdollista kuitenkin seurata ja torjua tähän tarkoitukseen suunniteltujen ansojen avulla. Ansoissa on tuoksua levittävä ampulli, joka houkuttelee kuoriaisia ansaan. Kun kuoriainen lentää ansaan, se törmää liukkaaseen muoviseinään ja putoaa ansan alaosiin, josta se ei pääse pois. Ansan alaosaan on sijoitettu läpinäkyvä keruusäiliö, johon ansaan lentäneet tuholaiset kerääntyvät. Kun alasäiliöön kaadetaan saippuavesiliuosta, ansa toimii myös tuholaisten torjujana. Liuoksen vähäisen pintajännityksen vuoksi kuoriaiset hukkuvat liuokseen.
Koneviesti testasi Multiwit BK -kuoriaisansoja metsätuhojen ehkäisyssä. Koneviesti aloitti loppukeväällä kaarnakuoriaisille torjunta-ansakokeilun, joka kestää kaksi kesää. Ansakokeilu tehdään kolmella koealalla, joissa kaikissa on havaittu kesällä 2019 kirjanpainajien tuhoamia puita. Yhteensä kokeilussa on käytössä neljä houkutinaineella varustettua ansaa.
Alkukesän 2020 kuivuus olikin otollinen kirjanpainajien parveilulle. Mutta miten koeansat toimivat? Saatiinko ensimmäisen vuoden kokeilusta seurantatietoa?
Lue MultiWit BK -kuoriaisansakokeilun ensimmäisen kesän tulokset Koneviestin nettisivuilta.