Kestävyyskysymykset korostuvat edelleen, odottaa metsäbiotalouden ennakoinnin uusi professori Teppo Hujala - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Kestävyyskysymykset korostuvat edelleen, odottaa metsäbiotalouden ennakoinnin uusi professori Teppo Hujala

Ennakointitutkimus avaa mahdollisuuden tehdä ymmärrykseen perustuvia valintoja.
Itä-Suomen yliopisto
Metsäbiotalouden kestävyys- ja vastuullisuuskysymykset korostuvat entisestään, odottaa professori Teppo Hujala.

Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden ja erityisesti metsäbiotalouden ennakoinnin professorina aloitti syyskuun alussa Teppo Hujala. Hän on hoitanut tehtävää määräaikaisesti vuodesta 2017.

"Metsäbiotalous motivoi, koska se on lähtökohtaisesti monitieteinen ja se yhdistää globaalien viheliäisten ongelmien näkökulman paikallisten ratkaisujen hakemiseen", kertoo professori Hujala.

Hujalan mukaan metsäbiotalouden ennakointitutkimus avaa mahdollisuuden ymmärtää paremmin metsiin ja niiden käyttöön vaikuttavia muutosvoimia, sekä tehdä tähän ymmärrykseen perustuvia valintoja.

Hujalan oma ura alkoi 2000-luvun alkuvuosina Helsingin yliopistossa metsänarvioinnin ja metsäsuunnittelun opetustehtävissä. Väitöskirjan hän teki metsänomistajalähtöisestä metsäsuunnittelusta.

"Sen jälkeen olen työskennellyt metsäsuunnittelun, metsäpolitiikan ja metsäpalvelujen tutkijana Metsäntutkimuslaitoksessa ja Luonnonvarakeskuksessa Joensuussa, Vantaalla ja Helsingissä", hän kertoo.

Lähitulevaisuudessa metsäbiotalous monipuolistuu ja moniarvoistuu. Toimijat löytävät perinteiset toimialarajat ylittäviä kumppanuuksia, toimivaa kokeilukulttuuria sekä uusia tapoja tuotteistaa ja palvelullistaa metsiin liittyviä materiaalisia ja aineettomia arvoja.

"Kestävyys- ja vastuullisuuskysymykset korostuvat, kansalaistieteen sovellukset ottavat vaikuttavuusharppauksia, ja metsiin liittyviin konflikteihin löydetään uusia toimintatapoja", Hujala toteaa.

Katso uusin video
Lue lisää

Keski-Suomen kansanedustajat kaipaavat parempaa ennustettavuutta metsäpolitiikkaan – "Neljän vuoden välein saa jännittää, miten lait ja verotus muuttuvat"

Tässäkö ratkaisu sukupuoltaan vaihtavien kalojen ongelmaan? – Puusta kehitettävä lanka sieppaa jäteveden hormonit talteen

Maakuntiin kannattaa tutustua

Syke mainostaa blogia: Metsäbiotalous toimii puita kaatamatta