Kotimaiset kalustevalmistajat kaipaavat lisää laatukoivua: "Suomi elää puusta, mutta se ei saa olla vain havupuuta" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Kotimaiset kalustevalmistajat kaipaavat lisää laatukoivua: "Suomi elää puusta, mutta se ei saa olla vain havupuuta"

Huonekalupuun laatukriteerit täyttävää kotimaista koivua ei ole helppo löytää. Puuteollisuusyrittäjät toivovat metsäalalta ja valtiolta apua tilanteeseen.
Vesa-Matti Väärä
Peltomailla nopeasti kasvaneet koivut eivät yleensä ole riittävän järeitä huonekalumateriaaliksi.

"Suomi elää puusta, mutta se ei saa olla vain havupuuta", muistuttaa Puuteollisuusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Janne Liias.

Hän esitti huolen kotimaisen koivun saatavuudesta keskiviikkona Tuusulassa Suomalainen huonekalu -kilpailun palkintotilaisuudessa.

Moni kokee koivun ikonisena huonekalupuuna. "Hyvää ja laadukasta huonekalujen valmistamiseen sopivaa koivua ei ole kuitenkaan helppo saada", Liias toteaa.

Esimerkiksi pellolle istutettu ja nopeakasvuinen koivikko ei yleensä täytä huonekalupuun kriteerejä. Toista maata ovat sekametsissä hitaasti kasvaneet koivut.

"Kotimainen huonekaluteollisuus on pieni mutta puun jalostuksen kannalta merkittävä ala. Puun kilohinta huonekalussa on merkittävästi suurempi kuin sahatavarassa."

Puuteollisuusyrittäjät eivät yksin voi tehdä paljonkaan koivun saatavuuden parantamiseksi, Liias sanoo.

"Siksi tarvitsemme sekä metsäkonsernia että valtiovallan tahtotilaa", hän vetoaa.

Suomalainen huonekalu -kilpailussa keskiviikkona voittajaksi kruunattu Railo-tuoli valmistetaan suomalaisesta PEFC-sertifioidusta koivusta. Tuoli syntyi muotoilija Juho Pasilan ja kalustevalmistaja Puulon Oy:n yhteistyönä.

Puulonin toimitusjohtaja Jaakko Järvi kertoo, että yhtiö suosii kotimaista koivua aina, kun se on mahdollista.

Tuontipuuna koivua olisi kyllä saatavilla, mutta silloin sertifiointi usein puuttuu.

PEFC-sertifioitua puuta padasjokelainen yhtiö ostaa metsänomistajilta, sahoilta ja kotimaisilta tukkureilta.

Puukalusteiden tuotanto on vähentynyt viime vuosikymmeninä Suomessa. Viime vuosina alan liikevaihto on kuitenkin kasvanut hieman, vuonna 2018 se oli 1,24 miljardia euroa.

Lue myös:

Massiivikoivusta valmistettu Railo-tuoli on vuoden kotimainen huonekalu – muotoilija Juho Pasila ja kalustevalmistaja Puulon Oy suunnittelevat jo jatkoa yhteistyölle

Katso uusin video
Lue lisää

Massiivikoivusta valmistettu Railo-tuoli on vuoden kotimainen huonekalu – muotoilija Juho Pasila ja kalustevalmistaja Puulon Oy suunnittelevat jo jatkoa yhteistyölle

Lumimittarit söivät tänäkin kesänä koivikoita Kaakkois-Suomessa – kerran syöty koivu selviää yleensä, toinen tai kolmas kerta voi olla kohtalokas

Stora Enson uuden pääkonttorin ulkoasu paljastui – rakennukseen tulee myös hotelli ja toimitiloja

UPM aikoo kaksinkertaistaa lehtipuuston määrän omissa metsissään Suomessa – taimikonhoidon ja kasvatushakkuiden ohjeita muutetaan