Metsä

Mepit vaativat sitovaa lainsäädäntöä metsäkadon lopettamiseksi – "Vapaaehtoiset toimet ovat epäonnistuneet"

Metsiä on kadonnut globaalisti Etelä-Afrikan pinta-alaa vastaava määrä vuodesta 1990 lähtien, EU-valiokunta vetoaa.
Tuulikki Viilo
Brasilian Amazonin sademetsän metsäkato on noussut suurimmaksi vuosikymmeneen. Metsää on kaadettu muun muassa karjan tieltä.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta kehottaa EU-komissiota esittämään velvoittavaa lainsäädäntöä maailmanlaajuisen metsäkadon lopettamiseksi.

Mepit vaativat, että yrityksiltä tarkastettaisiin taustat ennen kuin niiden tuotteet pääsevät EU:n markkinoille pakollisen due diligence -periaatteen avulla. Järjestelmän tarkoituksena on kartoittaa yritysten toimintaperiaatteita.

Sitovaa lainsäädäntöä vaativa raportti hyväksyttiin ympäristövaliokunnassa torstaina äänin 45 puolesta, 11 vastaan ​​ja 25 tyhjää.

"Vapaaehtoiset toimet maailmanlaajuisen metsäkadon pysäyttämiseksi ovat epäonnistuneet. Nyt hyväksytty raportti antaa meille uusia mahdollisuuksia due diligence -periaatteen avulla", EU-parlamentin saksalaisjäsen Delara Burkhardt sanoo.

Tällä hetkellä EU:lla ei ole olemassa lainsäädäntöä, joka kieltää metsäkatoa edistävien tuotteiden saapumisen Euroopan markkinoille. Siten myöskään kuluttajat eivät tiedä, lisäävätkö tietyt tuotteet metsäkatoa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö Faon mukaan EU:n kulutuksen osuus globaalista metsäkadosta on noin 10 prosenttia. Eurooppaan tuodaan metsäkatoalueilta muun muassa palmuöljyä, lihaa, soijaa, kaakaopapuja, eukalyptusta, maissia ja puutavaraa.

Ympäristövaliokunnan jäsenet muistuttavat, että vapaaehtoiset aloitteet – kuten kolmansien osapuolten sertifioinnit – eivät ole pysäyttäneet globaalia metsäkatoa.

Kaikkien EU:n markkinoilla toimivien tahojen olisikin jatkossa varmistettava, että heidän tuotteensa voidaan jäljittää. Komission olisi myös luotava sitovat määritelmät metsäkadolle.

Valiokunnan raportissa viitataan useisiin tutkimuksiin, jotka puhuvat due diligence -periaatteen puolesta. Tutkimusten mukaan toimijoille mahdollisesti aiheutuvat lisäkustannukset ovat vähäiset.

Euroopan parlamentin jäsenet äänestävät raportista lokakuun täysistunnossa.

Lue myös:

Maailmasta on kadonnut lähes 100 miljoonaa hehtaaria metsää parissa vuosikymmenessä, arvioi YK:n järjestö

Tutkimus: Jopa viidennes brasilialaisesta EU-alueelle tuodusta soijasta on peräisin laittomasti hakatuilta sademetsäalueilta

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Luonnon monimuotoisuus pitäisi ottaa osaksi BKT:n arviointia: "Nyt BKT voi kasvaa, vaikka luonnon tila heikkenee"

Vuoteen 2025 mennessä kaikki valikoimien puutuotteet ja pakkaukset ovat sertifioituja – K-ryhmä ja Lidl vastaavat huoleen metsäkadosta

EU-parlamentin valiokunta hakee hakkuukieltoa vanhoille metsille – suomalaisten kannat vaihtelevat: "Neuvottelutulos ei vastaa tieteellistä käsitystä"

Metsiä suojeltava Helsingissäkin