Metsä

Ilman kuljettajaa ajava metsäkone etenee maastotestausvaiheeseen Ruotsissa – katso video

Luulajan yliopiston kehittämä kone pystyy työskentelemään itsenäisesti tai kauko-ohjattuna.
Kuvankaappaus Youtube-videolta

"Tämä on ainutlaatuinen kone – tietääksemme maailmassa ei ole mitään vastaavaa", kuvailee Luulajan teknillisen yliopiston professori Magnus Karlberg automaattista metsäkonetta, jonka yliopiston tutkijat ovat kehittäneet.

Ilman kuljettajaa työskentelevää konetta on kehitetty ruotsalaisyliopistossa vuodesta 2014 lähtien. Nyt se on valmis maastotestaukseen.

Yliopiston tiedotteen mukaan konetta voidaan käyttää esimerkiksi maanmuokkaukseen tai biomassan kuljetukseen. Se voi työskennellä itsenäisesti tai kauko-ohjattuna, mutta myös ihmistä tarvitaan koneen liepeillä valvontaan. Karlbergin mukaan ratkaisevaa on, ettei ihmisen tarvitse istua hytissä, vaan hän voi tehdä muita töitä.

Konetta voitaisiin käyttää myös maataloudessa esimerkiksi rehupaalien kuljetuksessa. Kone painaa 10 tonnia.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

John Deere vähentää 65 työntekijää Joensuun metsäkonetehtaalla – koko konsernin tuotekehitysvastuuta siirretään Pohjois-Amerikasta Suomeen

Metsäkonemyyjän kaupanteko on usein suoraviivaista: "Ostajat tietävät jo valmiiksi hyvin tarkkaan, mitä ominaisuuksia he koneelta haluavat"

Kouran vaihto vei turhan paljon aikaa, pohti Ville Kopakkala – niinpä hän keksi pikakiinnitinlaitteen nopeuttamaan hommaa

Varas putsasi metsäkoneen Lapualla – mukaan lähti muun muassa kaksi moottorisahaa ja kymmeniä litroja polttoainetta