Metsä

Stora Enso aloittaa kuusen sahauksen Honkalahdessa Lappeenrannassa – kuusen osuutta kasvatetaan tuotannossa vähitellen

Kaikilla puutavaralajeilla on nyt hyvä kysyntä, ja sulan maan aikana korjattavat leimikot ovat ostoslistan kärjessä, kertoo yhtiön puunhankinnan Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Suvinen.
Pentti Vänskä
Stora Enso kiristi viime vuoden syksyllä tukkien mittavaatimuksia.

Stora Enso aloittaa kuusen sahauksen Honkalahden sahallaan Lappeenrannassa.

"Kuusitukin kysyntä kasvaa sahan ympäristössä Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa", Storan Enson puunhankinnan Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Suvinen sanoo.

Aiemmin Honkalahti on keskittynyt vain mäntyyn.

Kuusen sahausta lisätään vähitellen ja sen osuus tulee olemaan noin 10 prosenttia yksikön 310 000 kuutiometrin sahatavarakapasiteetista.

Honkalahden sahan johtaja Veli-Matti Juntunen kertoo, että kuusi jatkojalostetaan höyläämällä ja liimaamalla paikan päällä sisäverhous- ja hirsipaneeleiksi taloteollisuuden tarpeisiin.

”Sahaamalla kuusta männyn rinnalla palvelemme jatkojalosteita tarvitsevia asiakkaitamme entistä nopeammin ja joustavammin."

Juntunen toteaa, että kuljetusten hiilijalanjälki pienenee merkittävästi, kun samalta leimikolta voi jatkossa tulla molempia puulajeja sahalle ja sahalta puolestaan voi lähteä sekä mänty- että kuusijalosteita taloteollisuudelle samanaikaisesti.

Puuta Stora Enso ostaa Suvisen mukaan nyt täydellä teholla.

"Kaikilla puutavaralajeilla on nyt hyvä kysyntä, ja sulan maan aikana korjattavat leimikot ovat ostoslistan kärjessä"

Yhtiö kiristi viime vuoden syksyllä tukkien mittavaatimuksia.

Havutukkien latvaläpimitan minimivaatimus nostettiin 18 senttimetriin Itä-Suomessa. Aiemmin minimiläpimitta oli mäntytukilla 15 ja kuusitukilla 16 senttiä.

Pohjois-Suomessa Stora Ensolla on sekä männyllä että kuusella kaksi tukkiluokkaa, jotka hinnoitellaan erikseen.

Paksumman tukin minimiläpimitta latvasta pitää olla pohjoisessa havutukeilla 18 senttimetriä. Ohuemman välitukkiluokan latvaläpimitta on männyllä 15–17,9 ja kuusella 16–17,9 senttiä.

Etelä-Suomessa mäntytukilla on kaksi hintaluokkaa mutta kuusella vain yksi.

Latvaläpimitaltaan vähintään 18 senttimetrin mäntytukista maksetaan enemmän kuin väliluokan mäntytukista, jonka latvaläpimitta on 15–17,9 senttiä.

Kaikilla kuusitukeilla latvaläpimitta pitää olla etelässä vähintään 16 senttiä.

Suomessa Stora Ensolla toimii neljä sahaa, joiden kapasiteetti on yhteensä noin miljoona kuutiometriä sahatavaraa vuodessa.

Varkaudessa sahataan vain kuusta. Mäntysahat toimivat Kemin Veitsiluodossa ja Joensuun Uimaharjussa. Lappeenrannan Honkalahdessa pääraaka-aineena säilyy mänty, mutta nyt siellä ryhdytään sahaamaan myös kuusta.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

UPM kannattavin kolmesta metsäyhtiöstä alkuvuonna – Metsä Group ja Stora Enso tekivät pakkauskartongeilla tulosta, UPM tarroilla ja erikoispapereilla

Nallen julmistelu ei jäänyt sanahelinäksi - sopimusjärjestelmän horjutus alkoi metsäteollisuudesta

Puupäiväkoti peittosi muut hintavertailussa – Helsinkiin nousee lisää puisia opetustiloja

Myös Stora Enso löysi työmarkkinapomon Metsäteollisuus ry:stä – Kimmo Kurki uuteen tehtävään joulukuun alussa