Metsä

Retkeilijät työmaiden riesana kansallispuistoissa – osa ei piittaa edes kylteistä ja varoitusnauhoista

"Kaivinkoneet ja naulapyssyt voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli urakoitsijat eivät huomaa luvattomasti alueelle tulleita ulkopuolisia", Metsähallitus muistuttaa.
Matti Turtiainen
Kansallispuistojen työmaista tiedotetaan maastossa, kansallispuistojen verkkosivuilla ja Facebookissa.

Retkeilijät aiheuttavat vaaratilanteita kansallispuistojen työmailla, kertoo Metsähallitus.

Autoilijat tai retkeilijät ovat ohittaneet työmaakylteillä merkityt, turva-aidoilla tai nauhoilla suljetut alueet ja tulleet työmaa-alueille. Näin on käynyt viime aikoina monesti.

Metsähallitus muistuttaa ulkopuolisten, erityisesti autoilijoiden, aiheuttavan työalueella merkittävän riskin itselleen ja myös rakentajille.

"Varoitus- ja kieltokylttejä ei pystytetä huvin vuoksi. Isoista koneista ei näe joka suuntaan. Kaivinkoneet ja muut työkoneet sekä naulapyssyt voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli urakoitsijat eivät huomaa luvattomasti alueelle tulleita ulkopuolisia. Metsähallituksen puistomestari Anne Halla-aho muistuttaa.

Vaikka työmailla ei työskennellä viikonloppuisin, voivat ne silti olla vaaran paikka.

"Keskeneräisillä työmailla voi olla terävää mursketta tai isoja kiviä ajoväylillä tai keskeneräisiä pitkoksia, mitkä ovat vaarallisia ajoneuvoille ja retkeilijöille. Jos pitkoslankkuja on levitettynä maassa, niitä pitkin ei voi kulkea ennen kuin ne on rakennettu paikoilleen. Irralliset lankut voivat heilahtaa tai kaatua kulkijan alla", Halla-aho jatkaa.

Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa sekä Evon retkeilyalueella tehdään tänä ja ensi vuonna useita rakentamis- ja kunnostusurakoita.

Työmaa- ja asiakasturvallisuuden takaamiseksi teitä, reittejä ja alueita suljetaan urakoiden ajaksi.

"Tavoitteena on, että työ etenee tasaista tahtia ja työvaiheiden järjestelyissä vältetään ylimääräistä tavaroiden siirtelyä, kastumista ja rikkoutumista. Jokainen urakan keskeytys viivästyttää töiden valmistumista", Metsähallitus korostaa tiedotteessaan.

Luontokohteissa on vaihtoehtoisia teitä ja reittejä käytettäväksi urakoiden ajan.

Työt toteuttaa Metsähallituksen Luontopalvelut, ja ne rahoitetaan eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla sekä maaseuturahoitteisilla investointihankkeilla.

Lue myös:

Katso video ryysiksestä: Syyslomalainen törmäsi Kuusamon karhunkierroksella jonoihin – väkeä kuin pipoa

Kansallispuistolle vievä yksityistie kärsi kahdeksan vuotta ruuhkista – vasta pysäköintikielto ja sakottavat valvojat toivat helpotusta

Katso uusin video
Lue lisää

Keskustan Kemppi vaatii kuulemaan paikallisia heti Evon kansallispuistohankkeessa: "Evo on Etelä-Suomen tärkein lupametsästysalue"

Sallaan ja Evolle tekeillä uudet kansallispuistot – kolme aluetta jäi rannalle ruikuttamaan

Poliisi: Metsästäjän epäillään ampuneen vahingossa maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Ruotsin Kebnekaiseen hylättiin yli sata telttaa kesän aikana – roskaavatko Suomen retkeilijät yhtä röyhkeästi?