Metsä

4H:n marjanvälitys toi lisäansioita lähes 500 nuorelle

Keruurinkien perustaminen oli 4H:n mukaan erityisen tärkeää, koska luonnonmarjojen keruu ansiotulona ei ole välttämättä kovin tuttua suomalaisille nuorille ja heidän perheilleen.
Kimmo Haimi
Puolukan hyvä sato mahdollisti erinomaisen ostotuloksen 4H:n marjanostopisteillä. Kuvituskuva.

Vuosi 2020 muistetaan paitsi koronasta, myös siitä, että suomalaiset löysivät metsiin. Myös marjojen ostopisteet tekivät paluun markettien pihoille ja muihin paikkoihin, joissa niitä ei ollut nähty välttämättä vuosikymmeniin.

4H-järjestön Satosankarit keskittyi metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen 49 marja-asemalla kesällä 2020. Eri puolella Suomea 4H-yhdistysten ylläpitämillä marja-asemilla ostettiin ja välitettiin kotimaista mustikkaa ja puolukkaa, kertoo 4H-liitto tiedotteessaan.

Satosankarit-marja-asemille työllistyi 84 nuorta eri puolella Suomea.

Työsuhteiden lisäksi tavoitteena oli innostaa nuoria hankkimaan ansiotuloja marjankeruulla. Erityisesti nuorille käytettiin lisäkannustimina kilpailuja, paikallisia tempauksia ja organisoituja keruutapahtumia esimerkiksi koululuokkien ja muiden ryhmien kanssa.

Keruurinkien perustaminen oli 4H:n mukaan erityisen tärkeää, koska luonnonmarjojen keruu ansiotulona ei ole välttämättä kovin tuttua suomalaisille nuorille ja heidän perheilleen. Satosankarit-marja-asemille keräsi ja toi myyntiin mustikkaa tai puolukkaa 407 nuorta, iältään 13–29-vuotiaita.

Yhteensä Satosankarit-toiminnassa työllistyi tai sai ansiotuloja 491 nuorta.

Eri puolella Suomea sijaitsevat paikalliset 4H-yhdistykset pyörittivät Satosankarit-marja-asemia. Vuonna 2020 ensimmäistä kertaa mustikkaa osti 24 yhdistystä ja marja-asemia oli yhteensä 25.

Mustikan ostotulos jäi vielä vaatimattomaksi, mutta pilotointi antoi 4H-liiton mukaan tärkeää kokemusta ja mustikan oston oletetaan laajentuvan tästä vuonna 2021. Puolukkaa osti puolestaan 45 yhdistystä ja marja-asemia oli yhteensä 49. Puolukan hyvä sato mahdollisti erinomaisen ostotuloksen.

Mustikkaa ostettiin heinä-elokuussa ja puolukkaa elo-syyskuussa.

Poikkeusvuosi 2020 osoitti 4H-liiton mukaan varautumisen ja huoltovarmuuden tärkeyden. Vaikka ruoantuotantomme omavaraisuusaste moneen muuhun maahan verrattuna on hyvällä tasolla, on luonnonmarjojemme teollinen talteenotto ollut paljolti ulkomaisten poimijoiden varassa.

“Suomalaiset nuoret ja heidän perheensä antoivat nyt oman tärkeän panoksensa työhön, jossa tarvittiin erityisesti tänä vuonna lisäkäsiä. Samalla nuoret saivat tärkeää työkokemusta ja ymmärrystä luonnonvara-alan tehtävistä”, Suomen 4H-liiton palvelujohtaja Päivi Kiviranta kertoo tiedotteessa.

Lue lisää: Erikoinen marjavuosi ei syntynyt sattumalta – taustalla hyvää säätä, korona-aikaa ja kasvavaa kiinnostusta luonnonantimiin

Lakka poimittiin kokonaan suomalaisvoimin

Tiesithän, että luonnonmarjoja saa myydä pääsääntöisesti ilman veroseuraamuksia? Verovapaus edellyttää kuitenkin yhden ehdon täyttymistä

Katso uusin video
Lue lisää

Pikkujouluja lähinnä perutaan – etätyöaikana ei uskalleta välttämättä tavata edes pienessä porukassa

Korona-ajan joulumarkkinoissa luovuus on valttia: Vaasassa levittäydyttiin torille ja peruttiin ilotulitus, Savonlinnassa pankkisali muuntui väljäksi kauppahalliksi

Soilta kerätään kihokkia vientiin – "Poiminta ei vaaranna kasvustoja, jos noudatetaan ohjeita"

Vapaavuori: "Tarvitsemme kunnon herätyksen" – pääkaupunkiseudun kirjastot ja liikuntapaikat menossa kiinni ja toinen aste etäopetukseen