Metsä

Metsänomistajat peräävät hallitukselta selkeää uusia metsäinvestointeja tukevaa viestiä

MTK:n metsävaltuuskunta ja MTK Kaakkois-Suomi esittävät Pekka Kärkästä MTK:n johtokuntaan.
Petteri Kivimäki
MTK:n metsävaltuuskunta kokoontui torstaina Jyväskylässä koronan varjossa.

Metsänomistajat kaipaavat hallitukselta selkeää viestiä puun käyttöä lisäävien investointien puolesta. Asia nousi esille MTK:n metsävaltuuskunnan kokouksessa Jyväskylässä torstaina.

"Tarvitsemme vahvan signaalin siitä, että puun käyttöä lisäävillä investoinneilla on Suomessa tulevaisuudessakin hallituksen tuki ja vakaa toimintaympäristö", vaati MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajana jatkava Mikko Tiirola.

Tiirolan mukaan metsäala on selvinnyt koronasta muita vähemmällä. Metsässä korona ei tartu. Sen sijaan metsäalaa koskevasta rakennemuutoksesta on tänäkin syksynä saatu ikäviä muistutuksia.

"Kaipolan tehtaan lopettaminen supistaa puun käyttöä lähes miljoonalla kuutiometrillä ja vie tuhansia työpaikkoja Jämsästä ja sen lähiympäristöstä."

"Läikkynyttä maitoa ei silti parane loputtomiin surra. Realiteetti on, että paperien kulutus vähenee ja se tarkoittaa jatkossakin supistumista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että puusta ei voitaisi jalostaa jotakin muuta."

Talousahdingosta päästään Tiirolan mukaan investoimalla uuteen. Biotalous ja esimerkiksi panostus maakaasun käyttöön liikenteessä tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

"Tarvitaan lainsäädännön ja luvituksen korjaamista, ettei toista kertaa käy kuten viime joulun alla kävi Finnpulp-hankkeelle. Ei liene tavoitteellista, että ministereitä näkyy maakunnissa vasta silloin, kun hautajaisia vietetään", Tiirola näki.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan Suomella ei ole varaa jättää käyttämättä hakkuumahdollisuuksiaan. Tässä tavoitteessa metsänomistajat ja metsäteollisuus pelaavat samaan maaliin.

"Talouden pitää olla kunnossa, jos tavoitteena on kestävä kehitys. Me tarvitsemme investointeja ja arvonlisää, joiden avulla voimme kasvattaa kakkua", Marttila totesi.

Metsäkiinteistöjen valuminen sijoitusrahastoille huoletti metsänhoitoyhdistys Savotan Tapio Tolppasta.

Se vaikuttaa muun muassa metsästykseen. Perinteisesti seurat ovat saaneet maat käyttöönsä vuokratta. "Rahastot sanovat, että vuokra on tämä, ota tai jätä. Pienille seuroille on haastavaa maksaa yhtäkkiä tuhansien eurojen vuokraa", Tolppanen esitti.

Päijät-Hämeen Jarmo Poutiainen ehdotti yhdeksi ratkaisuksi metsävähennyspohjan kytkemistä kemerakelpoisuuteen.

MTK:n metsäjohtajan Juha Hakkaraisen mielestä tulee tutkia tarkemmin, miten ja mihin kaikkeen rahastojen osuuden kasvu metsänomistajakunnassa vaikuttaa. Tiirolan mukaan MTK on jo esittänyt huolen lainsäätäjille ja asiaa viedään eteenpäin.

Lue lisää: Veroetu siivittää rahastosijoittajien metsäkauppoja, jotka kahmivat noin puolet metsätiloista – MTK tilkitsisi niiltä metsävähennyksen käytön

Johannes Tervo
Metsäautoteiden kunnossapitoon tulisi ohjata lisärahoitusta esimerkiksi EU:n elvytysvarojen kautta, MTK esitti.

Länsi-Pohjan Tuomo Marttilan mielestä metsänomistajalle jää liikaa maksettavaa tiehankkeissa vielä kemeratuen jälkeenkin.

MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kertoi järjestön edistävän asiaa muun muassa EU:n elvytysvarojen kautta. Niihin tulisi sisällyttää infrapaketti, jossa varoja kohdennettaisiin yksityisteille.

Roineen Matti Rauhalahti huomautti korona-aikana lisääntyneen luonnossa liikkumisen kuormittavan myös tiestöä. Esimerkiksi yksityisteillä autoilu mielletään usein virheellisesti jokamiehenoikeudeksi. Huonosti tai väärin pysäköidyt autot voivat taas haitata puunkuljetusta.

"On erittäin hieno asia, että suomalaiset ovat löytäneet metsät. Jokamiehenoikeuksien pelisäännöt tulisi kuitenkin päivittää etenkin kasvukeskusten lähellä."

Rauhalahti korosti tarkkaa viestintää. "Meillä on paljon menetettävää. Metsänomistajien imago ei saa muuttua, sillä me emme vastusta jokamiehenoikeutta."

Koiravahingot huolettivat Haapavesi-Kärsämäen Raimo Kielennivaa. "Miksi sudesta tehtiin intialainen lehmä?"

MTK:n kenttäjohtajan Timo Leskisen mukaan kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämisessä haasteena on EU-tuomioistuimen vaatimusten täyttö.

Joulupuuseuran Heini Katajisto kehotti olemaan huolehtimatta tuontipuiden osuudesta joulukuusimarkkinoilla.

"Se on paljon pienempi kuin niiden näkyvyys mainonnassa ja mediassa."

Hän kehotti myös metsänomistajia ostamaan rohkeasti joulukuusensa torilta, jos esimerkiksi oma palsta sijaitsee kaukana kokoa.

"Tällöin on ehkä ekoteko ostaa kuusi myyntipaikalta. Kunhan se on kotimainen."

Lari Lievonen
Metsänomistajan ei kannata potea syyllisyyttä joulukuusen ostamisesta torilta, etenkään jos oma tila sijaitsee kaukana.

Kokouksen hyväksymä uusi Metsänomistajat-strategia painotti kilpailun lisäämistä metsänomistajien eduksi. Juha Marttila tiivisti, että strategian tavoitteena on metsänomistajan edunvalvonnan tehostaminen ja entistä yhteneväisempi ja tiiviimpi järjestö.

Pohjois-Karjalan Päivikki Otronen piti hyvänä, että kaiken pohjana on metsänomistajien edunvalvonta. Pyhä-Kalan Juhani Kumpusalo arvioi, että strategian pohjalta on hyvä rakentaa omissa yhdistyksissä konkreettisia tavoitteita.

Lounametsän Timo Junnila huolehti pienten metsänomistajien asemasta ja siitä, että ne pysyvät kiinni edunvalvonnassa. Länsi-Pohjan Tuomo Marttila pohti, miten strategia saadaan toteutettua yhtenäisesti.

Kymenlaakson Eero Kivistö nosti esiin, että mitä enemmän jäseniä on sitä enemmän järjestöllä on painoarvoa.

Metsävaltuuskunnan henkilövalinnat eivät tuoneet yllätyksiä. Metsävaltuuskunnan puheenjohtajana jatkavan Tiirolan lisäksi myös varapuheenjohtajat Esa Similä ja Otto von Frenckell valittiin uudestaan. Puheenjohtajana jatkavalle Tiirolalle kausi on kahdestoista.

Myös metsävaltuuskunnan ehdokkaat MTK:n metsäjohtokuntaan seuraavalle kolmivuotiskaudelle pysyivät samoina. He olivat Antti Teivaala ja Heikki Moilanen.

Kokouksen lopuksi MTK:n metsävaltuuskunta nimesi oman ehdokkaansa MTK:n johtokuntaan vapautuville paikoille. Kannatuksen sai kaakkoissuomalainen maatalousyrittäjä ja metsänomistaja Pekka Kärkäs Imatralta. Hän on myös MTK-Kaakkois-Suomen ehdokas.

Lue myös:

Keskisuomalaiset europarlamentaarikot ennakoivat uutta metsävääntöä EU:ssa: "LULUCF-asetus avataan uudelleen, kun ilmastopolitiikka tiukkenee"

"Laaja metsänomistajakenttä on saatava kulkemaan samaan suuntaan"

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola: "Osa omista päättäjistämme toimii vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja"

Katso uusin video
Lue lisää

Juha Marttila ennakoi uutta EU:n jättimäistä koronatukipakettia – "Suomi rikastuisi miljardeilla euroilla metsien kestävää käyttöä lisäämällä"

Pohjoissavolainen Savotta on vuoden metsänhoitoyhdistys – erityismaininta kansainvälisestä kestävän metsätalouden edistämisestä Vietnamissa

"Laaja metsänomistajakenttä on saatava kulkemaan samaan suuntaan"

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola: "Osa omista päättäjistämme toimii vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja"