Metsä

"Rehellisesti sanottuna vaimo hoitaa metsäasioita", Stora Enson hallituksen puheenjohtaja kertoo 300 hehtaarin tiluksistaan

Metsäyhtiön hallitusta luotsaavan Jorma Elorannan omissa metsissä suositaan niin jatkuvaa kasvatusta kuin päätehakkuita.
Kari Salonen
Jorma Eloranta ryhtyi itsekin metsänomistajaksi reilut kymmenen vuotta sitten. Yksi vaikutin oli päästä metsästysseuran jäseneksi.

Monelle suomalaiselle metsät ovat virkistyksen lähde. Stora Enso hallituksen puheenjohtajalle Jorma Elorannalle metsät edustavat muun muassa liikkumisen muotoa. Eloranta on suhteellisen tuore metsänomistaja. Sellainen hänestä tuli vuonna 2007, kun Laukon kartano Vesilahdella myi metsiään. Eloranta hankki viidestä myyntiin tulleesta alueesta kaksi. Metsää hänellä on nykyisin vajaat kolmesataa hehtaaria, Vesilahden lisäksi myös Pudasjärvellä ja Urjalassa.

”En koe olevani metsäsijoittaja. Äidin ja isän kanssa käytiin marjassa Fiskarssin mailla mökkimme vieressä. Myöhemminkin metsässä liikkuminen on ollut meidän perheen juttu, vaikka olen kaupunkilaispoika. Jossain vaiheessa tuli mieleen, että metsäpalsta voisi olla. Saattoi siihen vaikuttaa sekin, että sillä voi varmistaa metsästysseuran jäsenyyden.”

Elorannan omissa metsissä hakkuita tehdään sekä päätehakkuiden että jatkuvan kasvatuksen mallilla.

”Rehellisesti sanottuna vaimoni hoitaa metsäasioita. Mutta metsäsuunnitelmat on, ja niitä katsotaan. Metsänhoitoyhdistyksen kanssa mietitään, mitä pitäisi tehdä: lannoitetaanko vai ei tai pitäisikö harventaa.”

Metsiään hän ehtii käydä katsomassa joka vuosi. Tuorein käynti on Urjalassa, missä hirvet olivat runnelleet taimikkoa. Varsinaisissa metsätöissä Eloranta luottaa ammattilaisiin.

”Kyllä se on hyvää liikuntaa, jos hoitaa vaikka taimikkoa. Olen vuodesta 1972 tehnyt vihkoon merkintöjä liikuntasuoritteistani. Metsän harvennuksestakin olen saanut joitain pisteitä.”

Katso uusin video: Jättirekat
Lue lisää

Keskustan Saarikko: Metsänomistajia ei arvosteta tarpeeksi Suomessa

Aarre: Metsänomistaja Tarmo Kallioaho perustaa vain sekametsiä – vuosien varrella hän on huomannut ratkaisunsa positiivisen vaikutuksen hirvituhoihin

Metsänomistajat käyttävät harvakseltaan verkkopalveluita – yksi erottuu suosiossa muista

Rynkytys metsäalaa kohtaan jatkuu – metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ennustaa kiivasta keskustelua kestävyydestä