Metsä

Fingrid maksaisi sähkölinjalta hakatut puut sadoille metsänomistajille, mutta ei saa Otsolta tietoa nimistä

Ongelma koskee voimalinjan pohjan hakkuita välillä Haapavesi–Muhos.
Markku Vuorikari
Fingrid rakentaa kantaverkkolinjaa Keski-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle. Linjahakkuiden maksutiedot ovat jumissa Otson takana.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid olisi valmis maksamaan metsänomistajille Otso Metsäpalvelut Oy:n Petäjävesi–Muhos-kantaverkkolinjalla tekemien hakkuiden tilitykset, mutta yhtiö ei ole saanut Otsolta tietoja maanomistajien nimistä ja kauppasummista, Fingridin maankäyttöpäällikkö Ilkka Alm kertoo.

Almin mukaan Fingrid tarjoutuu asettumaan velkojan asemaan metsänomistajan puolesta puukauppasaatavista Otsolta. Otso Metsäpalvelut on velkasaneerauksessa.

Asia koskee satoja metsänomistajia, mutta puumäärät ovat melko pieniä, satoja tai enintään tuhansia euroja tilaa kohti. Yhteensä summa nousee 200 000–300 000 euroon.

Tekemättömät tilitykset koskevat lähinnä Jyväskylä–Oulu -välin eli niin sanotun Metsälinjan pohjoispään 135 kilometriä pitkää osaa, jossa uutta tehdään aiemman linjan rinnalle ja johtoalue levenee 37 metriä.

Eteläpään 170 kilometriä rakennetaan vanhan paikalle, jolloin johtoalue levenee 8 metriä.

Linjan koko pituus on 305 kilometriä ja se rakennetaan nykyisten 220 ja 400 kilovoltin voimajohtojen paikalle tai rinnalle.

Koska hakkuut aloitettiin jo vuosi sitten, ehti Otso Almin mukaan tilittää puunmyyntisaatavat linjan eteläpään metsänomistajille.

Otso on tehnyt johtoaluehakkuita myös Muhos–Vaala-linjalla, mutta sen puunmyyntitilityksistä Fingridillä ei ole vielä tietoa. Jos ongelmia on, Fingrid aikoo toimia samalla tavalla kuin Metsälinjalla, Alm toteaa.

Fingrid on pyrkinyt saamaan tietoja Otsolta ensimmäisen kerran lokakuun alkupuolella ja sen jälkeen asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO:n kautta. Tiedon tilitysongelmista Fingrid sai MTK:lta.

Otson yrityssaneeraushakemuksesta ilmenee, että sillä on metsätilivelkaa Fingridille 91 000 euroa sen sähköasematonttien hakkuilta. Kaikkiaan Otso on velkaa puunostoista runsaan miljoonan euron verran.

Jos maanomistajat joutuvat odottamaan saneerausohjelman valmistumista, puunmyyntisaatavia todennäköisesti leikataan.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Otso Metsäpalvelut Oy:lle kertynyt satojen tuhansien eurojen verovelat – toimitusjohtaja vakuuttaa, että toimintaa pystytään jatkamaan

Sähkökatkojen määrä kasvaa, sillä taajuuden muutokset lisääntyvät tuuli- ja vesivoiman vaihtelun vuoksi

Otso Metsäpalveluiden yt-neuvottelut päättyivät – 20 irtisanotaan

Otso käynnistää yt-neuvottelut lomautettujen työntekijöiden irtisanomiseksi