Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Metsä

Metsäpolitiikka täytyy pitää kansallisissa käsissä ja metsiä tarkastella monesta näkökulmasta, EU-maiden ministerit muistuttivat

Maatalousneuvostossa oltiin yhtä mieltä tulevasta metsästrategiasta: ilmasto- ja ympäristöhyötyjen lisäksi metsien talouskäyttöä tulee vaalia.
Mario Salerno
Saksan ministeri Julia Klöckner toivoi komission muistavan strategiavalmistelussaan metsien monipuoliset mahdollisuudet.

Euroopan komissio julkaisee EU:n metsästrategian ensi vuoden alussa.

EU-maiden maa- ja metsätalousministerit keskustelivat metsästrategiasta maanantaina etäyhteydellä.

Komission tulee kirjata strategiaan metsien monipuolinen käyttö sekä lisätä maiden välistä koordinaatiota metsäasioissa, EU-neuvoston puheenjohtajamaan Saksan maatalousministeri Julia Klöckner kertoi neuvoston päätelmistä.

"Metsät ovat erilaisia etelässä ja pohjoisessa", Klöckner muistutti metsien eroista Euroopan eri jäsenmaissa.

Maatalouskomissaari lupasi kuunnella jäsenmaita herkällä korvalla.

"EU:n metsillä ja kestävällä metsätaloudella on merkittävä rooli EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) tavoitteiden saavuttamisessa. Haluamme vaalia metsien monipuolista roolia, johon kuuluvat biotalouden vauhdittaminen, ilmasto ja monimuotoisuus", maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski sanoi ministereille.

Tämä tukee myös Suomen toiveita EU:n tulevasta metsästrategiasta. Suomi toivoo metsästrategiaa, joka perustuu holistiseen kokonaiskuvaan.

"Metsät tarjoavat vaihtoehtoisia resursseja fossiilipohjaisille materiaaleille ja tukevat siirtymistä lineaarisesta taloudesta biokiertotalouteen. Metsät voivat tarjota jatkossa useita hyötyjä, mukaan lukien elinkeinot, luonnon monimuotoisuus ja hiilinielut", ministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi.

Ministeri Leppä muistutti, että metsätalous ja metsäpolitiikka kuuluvat jäsenvaltioiden omaan toimivaltaan.

"Suomi on tyytyväinen siitä, että tästä asiasta muistutetaan neuvoston päätelmissä."

Euroopan parlamentilla on jo kanta siihen, millainen unionin metsästrategiasta pitäisi tulla. Se on linjassa neuvoston päätelmien kanssa.

Parlamentissa neuvotteluja vetänyt suomalaismeppi Petri Sarvamaa (kok.) painotti päätelmissään kestävän metsänhoidon, metsien monikäytön ja biotalouden roolia. Sarvamaan raportti hyväksyttiin europarlamentin täysistunnossa lokakuussa.

"Jäsenmaiden neuvottelema kanta tukee parlamentin kantaa täysin. Tämä on vahva viesti siitä, että myös jäsenmaiden tasolla metsien kokonaisvaltainen potentiaali tunnustetaan”, Sarvamaa tiedottaa.

”Ministerit ja parlamentti pitävät tolkun äänen kellossa EU:n metsäasioissa. Euroopan komission tulisi nyt viimeistään ymmärtää, että EU:n uutta metsästrategiaa ei voida rakentaa viherpopulismin varaan, vaan jäsenmaita ja parlamenttia on kuunneltava. Tämä on demokratian yksi peruspilareista."

Lue myös:

Kestävän metsänhoidon tiedostava raportti hyväksyttiin europarlamentissa – "Onnistuimme torppaamaan vaihtoehtoiset esitykset"

"Vihreitä arvoja painottava" metsämietintö kaatui parlamentin äänestyksessä – Petri Sarvamaan valmistelema raportti saamassa enemmistön

Näin suomalaiset europarlamentaarikot äänestivät tärkeästä metsäpäätöksestä: vihreät ja perussuomalaiset ajoivat omia esityksiään Sarvamaan pohjaesityksen tilalle

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Metsänomistajat ansaitsevat kiitoksen

Päätösvallasta on pidettävä kiinni

Metsäasioihin puuttuva EU-komissio pantava ruotuun, vetosi MTK:n Marttila – "Huono vuosikerta komissiota ei saa tuhota vuosikymmenten hyvää työtä"

EU-komissio laajentaa kriisitukea viinille, hedelmille ja vihanneksille