Metsä

Tekoäly ennustaa hakkuun puutavaralajikertymän ihmistä tarkemmin

Metsähallitus aloitti tekoälyn käytön metsäsuunnittelun ja taimikonhoidon apuna viime vuonna.
Jaana Kankaanpää
Tekoäly ennustaa harvennushakkuiden puutavaralajit ihmistä paremmin.

Tekoäly tuottaa hyviä puutavaralajiennusteita, kertoo Metsähallitus Metsätalous Oy. Harvennushakkuilla tekoälyn ennusteet ovat ihmisen tekemiä parempia.

Metsähallituksen Metsätalous Oy on viime vuodesta lähtien selvittänyt tekoälyn hyödyntämistä metsäsuunnittelussa ja taimikonhoidossa. Nyt tekoälyn kehittely on niin pitkällä, että suunnittelijoiden käyttöön voidaan tuottaa myös nykyistä tarkempia puutavaralajiennusteita.

”Olemme pääsemässä tilanteeseen, jossa metsäsuunnittelijamme voivat keskittyä muuhun suunnittelutyöhön ja tekoäly hoitaa puutavaralajiennusteen tekemisen”, metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Hannu Lehtonen toteaa.

Lehtosen mukaan tekoäly ennustaa puutavaralajit joko tarkemmin tai yhtä tarkasti kuin mihin suunnittelijat pystyvät laseraineiston pohjalta.

Uudistushakkuilla tekoäly ennustaa mänty- ja kuusitukkimäärät ihmistä tarkemmin. Myös mäntykuitupuun osalta tekoälyn ennuste on vertailukelpoinen.

Harvennushakkuissa kaikki puutavaralajit ovat tekoälyennusteina tarkempia kuin ihmisen tekemänä.

"Parhaillaan ollaan hiomassa teknistä ratkaisua, jolla suunnittelija saa käyttöönsä tekoälyn tuottaman puutavaralajiennusteen rajaamalleen hakkuutoimenpiteelle", Lehtonen toteaa.

Täysin tekoälyn varaan ei silti voi vielä heittäytyä.

"Vaikka ennusteet ovat kehittyneet suotuisasti, ne varmennetaan kuitenkin vielä käytännössä tapahtuvan testaamisen kautta", Lehtonen sanoo.

Ennusteissa on myös jonkin verran alueellisia eroja, mutta ne tulevat vähenemään, kunhan aineistoa kertyy lisää eri puolilta maata.

”Maan pohjoisimmissa osissa puutavaralajiennusteet eivät ole vielä niin hyvällä tasolla kuin etelämpänä. Tämän uskotaan kuitenkin korjaantuvan paikallisen opetusmateriaalin eli metsäkoneiden keräämän tiedon lisääntyessä”, kehittämisasiantuntija Tarmo Myllymäki kertoo.

Katso uusin video
Lue lisää

Käpysavotta sai tuhatkunta kerääjää liikkeelle Pohjois-Suomessa

Metsähallitus kiistää Ylen uutisen väitteen, jonka mukaan uhanalaisille lajeille tärkeitä vanhoja metsiä kaadettaisiin

Kelirikkoleimikoista on paikoin huutava pula – puunkorjuu kaipaa pikaisesti kunnon pakkasia

Ilahduta isää hyödyllisellä lahjalla: Ensi vuoden kalastonhoitomaksut nyt myynnissä