Metsä

Käpysavotta sai tuhatkunta kerääjää liikkeelle Pohjois-Suomessa

Männynkävyille on kova tarve, sillä laarien pohjat pilkottavat männynsiementen varmuusvarastoissa.
Kari Lindholm
”10 litraa tunnissa on käpyjen keruutahti, jolloin verovapaa tuntiliksa on 12 euroa”, sanoo männynkäpyjä Rovaniemen Tuiskukivalolta keräävä Juha Lohela.

Metsähallitus täydentää männynsiementen varmuusvarastoa Pohjois-Suomessa ja hankkii kerääjiltä hyvälaatuisia männynkäpyjä tänä syksynä.

”Eläkeläiselle käpysavotta tarjoaa mukavaa lisäansiota. Tavoitteena on 10 litraa käpyjä tunnissa”, kertoo männynkäpyjen kansalaiskeräykseen osallistuva Juha Lohela, 64, Rovaniemeltä.

Kun käpylitrasta tilitetään kerääjälle verovapaana 1,2 euroa, on Lohelan tuntitienesti noin 12 euroa puhtaana käteen.

”Onnistuminen riippuu täysin keleistä”, Lohela kertoi.

Lohelan keruualueena on Rovaniemen Tuiskukivalo, jossa mies kiertelee männyntaimikkoja maajalasta. Toiveena olisi päästä keräämään käpyjä hakkuuaukealta, jolloin työskentely sujuisi rivakammin.

Rovaniemellä käpysavottaan on ilmoittautunut jo kolmatta sataa kerääjää, ja koko Pohjois-Suomen alueella lähes tuhat. Käpysavotan ukkoherra, erikoissuunnittelija Ilkka Vaara Metsähallituksesta kehotti kerääjiä kärsivällisyyteen.

Vaaran mukaan karttoja keräyspaikoista jaettiin kerääjille sitä mukaa, kun leimikoita valmistuu.

"Pieniin leimikoihin osoitamme keruupaikat kahdelle tai kolmelle kerääjälle, isompiin leimikoihin mahtuu useampiakin. Tarkoituksena on, että käpyjä riittäisi kaikille”, sanoo Vaara.

Kerättävien männynkäpyjen alamitta on 30 millimetriä, ja niiden täytyy olla tuoreita. Hakkuuaukoilta kerättyjä käpyjä ostetaan aikaisintaan syyskuun lopussa hakatuilta leimikoilta. Sitä vanhemmilta leimikoilta kerättyjä käpyjä ei osteta, sillä käpyjen laatu huononee nopeasti kosteuden takia.

Käpyjen ostopisteitä on Kemijärvellä, Kittilässä, Kolarissa, Kuusamossa, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Pellossa, Posiolla, Ranualla, Rovaniemellä, Sallassa, Savukoskella, Simossa, Sodankylässä ja Ylitorniolla. Rovaniemellä käpyjä ostaa Fin Forelia Oy, muualla ostoista huolehtivat paikalliset metsänhoitoyhdistykset.

Männynkäpyjen kansalaiskeräys päätettiin aloittaa tänä syksynä männynsiementen hyvän itävyyden takia. Edellisestä saman suuruusluokan keräyksestä on kulunut liki parikymmentä vuotta.

”Parhaat itävyydet ovat yli 90 prosenttia. Itävyysraja keräyksen käynnistämiselle on 75 prosenttia”, Vaara selvittää.

Koska käpyjä päästään keräämään harvoin, alkavat Metsähallituksen vastuulla olevat männynsiementen varmuusvarastot olla osaksi tyhjiä. Pahin pula on pohjoisen alueen eli lähtöisyysalue 10:n männynsiemenistä.

Huonot käpysadot ja siementen heikko itävyys on johtanut siihen, ettei metsikkökylvöjä ole voitu tehdä Sodankylän, Savukosken ja Muonion kuntien pohjoisosissa vuosikausiin.

”Kymppialueen käpyjä ei valitettavasti voi kerätä vieläkään huonon itävyyden takia, kesän lämpösummat eivät karttuneet riittävästi.”

Viimeiset lähtöisyysalueelta 10 peräisin olevat siemenet on säästetty taimitarhakylvöihin, mutta siementen vanhentuminen alkaa näkyä huonona itävyytenä.

Ilkka Vaara kertoo, että lokakuun alussa käynnistynyt kansalaiskeräys ja käpyjen osto päättyvät siinä vaiheessa, kun talven tulo estää keräämisen. Kansalaiskeräys jatkuu ensi keväänä.

Katso uusin video
Lue lisää

Tekoäly ennustaa hakkuun puutavaralajikertymän ihmistä tarkemmin

Metsähallitus kiistää Ylen uutisen väitteen, jonka mukaan uhanalaisille lajeille tärkeitä vanhoja metsiä kaadettaisiin

Ilahduta isää hyödyllisellä lahjalla: Ensi vuoden kalastonhoitomaksut nyt myynnissä

Metsähallituksen luontopalvelujohtajan virkaa hakee 22 henkilöä