Metsä

Liisa-myrsky kaatoi metsää 6–10 miljoonan euron arvosta – laajoilta yhtenäisiltä tuhoilta vältyttiin

Metsää kaatui ensimmäisten arvioiden mukaan 100 000–300 000 kuutiometriä.
Juha Kaihlanen
Liisa-myrsky kaatoi lähinnä yksittäisiä puita ja puuryhmiä. Tältä näytti Rantasalmella Etelä-Savossa Asikkalan kylän kuntopolulla tänään myrskyn jälkeisenä perjantaina.

Liisa-myrskyn metsätuhot jäivät noin puoleen syyskuussa riehuneen Ailan tai kesäkuisen Päivön tuhoista, kertoo metsäkeskuksen asiantuntija Yrjö Niskanen.

Metsää kaatui ensimmäisten arvioiden mukaan 100 000–300 000 kuutiometriä. Tuhoutuneen puuston arvo on noin 6–10 miljoonaa euroa.

"Tuhoista noin puolet on mantereella Kristiinankaupungin ja Virtain välisellä alueella ja toinen puoli pitkin meren rannikkoa", Niskanen sanoo.

Kristiinankaupunki sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa ja Virrat Ylä-Pirkanmaalla.

Laajoilta yhtenäisiltä metsätuhoilta vältyttiin Niskasen mukaan Liisa-myrskyn rajuimmillakin alueilla. Kysymys on lähinnä hajakaadoista eli yksittäisistä puista tai puuryhmistä tuulelle alttiilla kohdilla.

"Hajakaadoista kertoo myös se, että vaikka pahimmillaan sähköttä oli yli 70 000 taloutta, niin suuri osa vioista saatiin korjattua varsin nopeasti. Enimmäkseen sähkökatkot ovat aiheutuneet yksittäisistä puista tai oksista."

Pohjois-Savossa tuulenkaadot keskittyivät alustavien kartoitusten mukaan Kuopion ja Suonenjoen seudulle. Koko maakunnassa arvioidaan menneen puuta nurin 30 000–50 000 kuutiometriä.

Kaakonkulmalla Kymenlaaksossa kuusia kerrotaan kaatuneen aukkojen reunoilta enemmän kuin tämän vuoden aiemmissa myrskyissä, mutta laajoja tuhoja ei ole tullut ilmi.

Lue myös:

Pohjois-Karjalassa raivattiin myrskypuu ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle – pelastuslaitos kiittelee paikallisten asennetta ja omatoimisuutta

Jukka Pasonen
Liisa-myrskyn metsätuhoista noin puolet on mantereella Kristiinankaupungin ja Virtain välisellä alueella ja toinen puoli pitkin meren rannikkoa, metsäkeskuksen asiantuntija Yrjö Niskanen kertoo.
Katso uusin video
Lue lisää

Liisa-myrskyn aiheuttamia sähköratavaurioita saatu korjattua – sähköttä olevien talouksien määrä tippunut kolmannekseen eilisillasta

Pohjois-Karjalassa raivattiin myrskypuu ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle – pelastuslaitos kiittelee paikallisten asennetta ja omatoimisuutta

Myrsky yltyy: Kauhajoella mitattu puuskassa liki 24 metriä sekunnissa, sähköt poikki tuhansilta talouksilta – Liisa-myrsky riehuu nyt etelässä, mutta voimistuu pian maan länsi- ja keskiosissa

Metsän luontainen uudistaminen onnistuu yhä heikosti – vain joka toiselle tarkastuskohteelle oli kasvanut moitteeton taimikko