Metsä

Komissio: Metsäpalot nousivat maailmalla ennätykseen viime vuonna, Suomessa vuosi ei poikennut normaalista

Euroopan vihreän kehityksen Green Deal -ohjelma tähtää palokestävän metsänhoidon lisäämiseen, EU-komissio sanoo.
Kari Salonen
Metsäpalot kohosivat viime vuonna ennätysmittoihin Euroopassa.

Viime vuonna metsäpalojen määrät nousivat ennätykseen ympäri maailmaa. Euroopan lisäksi mittavia paloja esiintyi Amazonilla, Australiassa, Yhdysvalloissa sekä Indonesiassa.

Euroopassa palot veivät yhteensä 400 000 hehtaaria maata ja metsää. Samalla ennätysmäärä luonnonsuojelualueita kärsi metsäpaloista, Euroopan komission tutkimuskeskus JRC kertoo.

Komission tutkimuskeskuksen mukaan ilmastonmuutos lisäsi palojen vakavuutta ja pituutta. Viime vuonna kuivuus on koetellut useaa Euroopan maata, ja esimerkiksi Keski-Euroopan mittavat kirjanpainajatuhot ovat kasvattaneet pystyyn kuolleiden kuusikoiden paloherkkyyttä.

Ilmaston lämpeneminen pidentää kuivia kausia ja viivästyttää palokauden sateita, mikä taas lisää metsäpaloja. Eniten paloja lukumäärällisesti raportoitiin viime vuonna Espanjassa, Portugalissa ja Puolassa. Komission mukaan palot eivät ole enää eteläisen Euroopan vitsaus, vaan ne ovat levinneet myös alueille, jossa niitä ei aiemmin ole esiintynyt.

Noin 95 prosenttia kaikista Euroopan metsäpaloista oli ihmisten aiheuttamia.

Paremman valmistautumisen ansiosta viime vuonna säästyttiin kuitenkin monilta kuolonuhreilta. Vain kolmen ihmisen on raportoitu menehtyneen metsäpaloihin viime vuonna Euroopassa.

Metsäpalot koskettivat voimakkaasti Euroopan Natura 2000 -suojelualueita: lähes puolet EU:n palaneesta pinta-alasta tapahtui näillä luonnonsuojelualueella.

Komissio tiedostaa, että hyvällä metsänhoidolla ja entistä paremmalla EU-maiden välisellä koordinaatiolla paloja voidaan ehkäistä entistä paremmin.

"Tulipalot ovat kohdanneet Euroopan metsiä vakavasti. Jotta näin ei tapahtuisi, meidän on hoidettava metsiämme tavalla, joka vähentää niiden alttiutta tulipaloille", komissaari Virginijus Sinkevičius tiedotti raportin julkaisun yhteydessä.

Suomessa metsäpalojen määrä ei poikennut edellisvuosista. Palot veivät yhteensä 565 hehtaaria metsää ja niitä esiintyi noin 1 500 kertaa.

Vaikka Suomi on välttynyt isoilta palovahingoilta, ne ovat lisääntyneet naapurimaassa Ruotsissa, jossa vuosi 2018 oli tältä osin historiallisen vakava.

Lue myös:

Metsäpalot ja ilmaston lämpeneminen muodostavat toisiaan kiihdyttävän kierteen

EU:n päästöt laskussa – komissio huolestunut metsien hiilinielun pienenemisestä metsäpalojen takia: "Päästövähennyksiä on nopeutettava"

Katso uusin video
Lue lisää

Metsäpalojen määrä nousi syyskuussa merkittävästi Amazonin sademetsässä Brasiliassa

Ulkomaiset mediat: Brasilian metsäpalot voivat yltyä pahemmiksi kuin viime vuonna – katso kuvat ja video roihuista

Ruotsissa palaa jo, onko Suomen niukoissa metsäpaloissa ollut myös hyvää tuuria mukana?

Metsäpalojen tähystyslentoihin rahaa kaksinkertainen määrä aiempaan verrattuna: Nyt lentoja voidaan tehdä huhtikuusta syyskuuhun