Metsä

Joulukuusi vitosella valtion metsästä: Näin hankit luvan ja varmistut sallitusta alueesta

Joulupuun saa hakea luvalla Metsähallituksen monikäyttömetsistä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.
Jaana Kankaanpää
Metsähallitukselta ostettu kuusilupa oikeuttaa kuusen ottamisen omaan käyttöön, ei myyntiin.

Joulukuusen saa tänäkin vuonna hakea lupaa vastaan valtion metsästä, muistuttaa Metsähallitus.

Joulukuusilupa maksaa viisi euroa ja on voimassa Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueilla. Muualla Suomessa lupamyyntiä ei ole, koska valtiolla on etelämpänä vähemmän ja hajanaisemmin metsää.

Helpoiten luvan saa ostettua verkosta Eräluvat-kaupasta valitsemalla ylävalikosta Muut luvat ja sen jälkeen Metsätalous Oy. Eräluvat-puhelinsovellukseen ostomahdollisuus tulee vielä myöhemmin. Lupia myydään myös Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä.

Luvan ostaneen kuusenhakijan tulee itse varmistaa olevansa sallitulla alueella.

Kuusen saa hakea vain Metsähallituksen metsätalouskäytössä olevista monikäyttömetsistä, ei suojelu- tai retkeilyalueilta.

Monikäyttömetsien sijainnin saa helpoiten selville Retkikartasta valitsemalla karttatason ”metsätalouden monikäyttömetsät”. Retkikarttaa voi käyttää myös mobiiliversiona.

Sopivan paikan löydyttyä puun voi kaataa tien varresta, korkeintaan parinkymmenen metrin etäisyydeltä tiestä. Istutetusta taimikosta puuta ei saa ottaa, Metsähallitus muistuttaa.

Joulukuusilupa oikeuttaa enintään kolme metriä pitkän joulukuuseen. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa joulukuusiluvalla voi hakea joulupuuksi männyn.

Lue myös:

Näin hoidat joulukuustasi niin että se kestää

Katso uusin video
Lue lisää

Metsähallituksen uusi luontopalvelujohtaja Henrik Jansson korostaa luontopalveluiden yhteiskunnallisia hyötyjä

Tiesitkö, että joulupuusta voi ottaa hyödyn irti myös joulun jälkeen? Aarre: Kuusi alkaa kasvattaa ruuanlaittoon kelpaavia kerkkiä, jos se saa riittävästi vettä ja lämpöä

Joulukuusikaupalla ennätysvuosi Uudessa-Seelannissa – "Monet ovat aina viettäneet joulun ulkomailla, mutta nyt heidänkin on pysyttävä kotimaassa"

Halpuutus ei ole lopettamassa joulukuusien pihamyyntiä – "Täältä on tavattu kuusi aina hakea – tinkimisen kanssa"