Metsä

Turvavarusteista ei kannata tinkiä metsätöissä – Aarre: Tämä metsänomistajan varuste on useimmiten rikki

Turvallisuus hakkuutöissä riippuu paljolti siitä, kuinka hyvin metsänomistaja ymmärtää moottorisahan käytön vaarat, ja kuinka paljon hän on valmis panostamaan onnettomuuksien ehkäisyyn.
Risto Jussila
Ison puun kaato on hakkuun vaarallisin työvaihe.

Metsätöiden tapaturma­historia on pitkä ja synkkä. Nykyisin vakavat tapaturmat ja kuolemantapaukset ovat epätavallisia. Onnettomuuksia ja hengenmenetyksiäkin silti sattuu. Niitä ei varsinaisesti aiheuta metsätyö, vaan ne johtuvat ihmisestä – siitä, mitä hän tekee ja mitä ei.

Metsänomistajasta itsestään riippuu se, kuinka pieneksi hän pystyy puristamaan tapaturmariskin jokaisena metsätyöpäivänään. Kun osaa ja jaksaa pitää riskitason kaiken aikaa minimissä, mahdollisuus vakavaan tapaturmaan kutistuu lähes olemattomiin.

Jollei hakkuutaitoa ole lainkaan, on syytä miettiä kahdesti, mitä riskejä sisältyy metsätöiden opetteluun yksin, omin päin. Turvallisin ja myös ajankäytön suhteen tehokkain vaihtoehto on hankkia perustaidot metsänomistajille tarkoitetulla hakkuukurssilla. Silloin homma lähtee alusta pitäen oikeisiin jenkoihin.

Hakkuissa tarvitaan aivan kaikki metsurin turvavälineet, jotta työ on turvallista. Tinkimisen varaa ei ole. Lisäksi kaikkien turvavarusteiden tulisi olla ehjiä ja toimivia.

Se turvavaruste, joka metsänomistajalta tai metsurilta useimmiten on rikki tai toimii puutteellisesti, on kypärä. Kypärän iskunkestävyyttä tarvitaan, kun sahaaja jää kaatuvan puun alle. Tuulenkaatoja korjattaessa myös päälle kellahtava juurakko voi aiheuttaa iskun päähän. Latvasta putoava oksa voi sekin olla vaarallinen.

Tiedätkö, miten kypärän lujuuden voi testata? Entä mitä on hyvä huomioida turva-asujen ja -kenkien valinnassa? Miten paljon viiltosuojiin kannattaa luottaa? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Aarre: Rahastoista on muutamassa vuodessa tullut merkittäviä metsän ostajia – rahastojen mahdollisuutta hyödyntää metsävähennystä rajoitetaan ensi vuoden alusta

Tuoreilla mailla hakkuuaukotkin sitovat hiiltä tehokkaasti

Aarre: Korona-aika on kasvattanut valmistalojen kysyntää – puun hinnannousu on kuitenkin jäänyt valmistajien tappioksi

Aarre: Vesiheinän maku muistuttaa herneenversoa – vanha kansa uskoi kasvin puhdistavan verta