Metsä

Sellu ja sahatavara kohti parempaa – metsäteollisuuden ensi vuoden näkymät varovaisen lupaavia

Sellun ja sahatavaran hinnat ovat nousseet pohjalukemista päättyvän vuoden lopulla.
Tomi Glad / Glad Media Oy
Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren suursahan rakennustyöt jatkuvat Raumalla. Vuonna 2022 käynnistyvän sahan tuotantokapasiteetti on 750 000 kuutiometriä mäntysahatavaraa ja tukin tarve 1,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Kuva on otettu marraskuussa.

Alkavan vuoden odotetuin uutinen metsäteollisuudessa on, tekeekö Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre investointipäätöksen 1,5 miljardia euroa maksavasta ja kapasiteetiltaan 1,5 miljoonan tonnin biotuotetehtaasta Kemiin.

Tehdas tarvitsisi vuodessa puuta 4,5 miljoonaa kuutiometriä enemmän kuin Metsä Fibren nykyinen sellutehdas Kemissä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) myönsi biotuotetehtaalle ympäristö- ja vesitalousluvan ennen joulua. Luvasta voi valittaa vielä hallinto-oikeuteen ja edelleen mahdollisesti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Metsä Fibre ilmoitti perehtyvänsä avin lupaehtoihin. Valmius investointipäätökseen on yhtiön mukaan mahdollisuus saavuttaa alkuvuonna 2021.

Investointi olisi Suomen metsäteollisuuden historian suurin. Toistaiseksi kärkipaikkaa pitää Äänekoskelle vuonna 2017 valmistunut Metsä Fibren, kapasiteetiltaan 1,3 miljoonan tonnin, biotuotetehdas, joka maksoi 1,2 miljardia euroa.

Äänekosken tehdas käynnistyi juuri sopivasti ennen sellusuhdanteen huippua ja metsäyhtiöiden ennätystuloksia. Nyt Kemin tehtaan investointipäätöstä pohditaan tilanteessa, missä sellun hinnat ovat lähteneet loivaan nousuun yli vuoden kestäneen pohjien kolistelun jälkeen.

Millaiseen suhdannevaiheeseen Kemin investointi valmistuisi, ei tiedetä, mutta ennusteiden mukaan pitkäkuituisen havupuusellun tarve kasvaa nopeammin kuin uutta tuotantoa rakennetaan. Sen varaan maailman suurin markkinahavusellun tuottaja Metsä Groupkin mahdollisen investointipäätöksensä perustaa.

Maailmalla toimii paljon vanhoja ja pienehköjä sellutehtaita, joihin verrattuna Kemin jätistä tulisi kannattavuudeltaan erittäin kilpailukykyinen.

Kemin tehtaan lisäksi selluhankkeita on vireillä yhä Boreal Biorefin tehdas Kemijärvelle, korkeimman hallinto-oikeuden kerran tyrmäämä Finnpulpin tehdas Kuopioon ja KaiCell Fibersin suunnitelma Paltamoon. Investointipäätös joistakin näistä olisi yllätys.

Sellun matalat hinnat näkyivät päättyvänä vuonna metsäyhtiöiden tulosten heikkenemisenä edellisvuodesta.

Kiinan talous alkoi elpyä koronakriisin hellittäessä maassa syksyllä. Samalla virisi myös sellun kysyntä ja tuottajat onnistuivat saamaan korotuksia hintoihin vuoden lopulla. Havupuusellun hinnat vahvistuivat myös Euroopassa.

Kiinassa havupuusellun hinta on nyt korkein sitten vuoden 2019 toukokuun ja lehtipuusellun sitten elokuun 2019. Moni tuottaja on ilmoittanut aikeistaan korottaa hintoja myös tammikuussa.

Varastojen pienentyminen vuoden lopulla on tukenut korotuksia.

Sellun tuottajille alkavan vuoden ensimmäisestä puolikkaasta on ennustettu yhä tiukkaa. Toisella vuosipuoliskolla luvassa voisi olla jo vähän valoisampaa, jos rokotteen avulla pandemia saadaan vähitellen talttumaan ja maailmantalous nousuun.

Ankarimmin koronakriisi on iskenyt painopapereihin, joiden kulutuksen pitkäaikainen lasku jyrkkeni viime keväänä entisestään.

UPM päätti sulkea Kaipolan sanoma- ja aikakauslehtipaperitehtaan kaikki kolme konetta.

Stora Enso pysäytti Oulussa lopullisesti kaksi hienopaperikonetta, joista toinen alkaa valmistaa muutostöiden jälkeen kraftlaineria eli aaltopahvin pintakerrosta. Viisi vuotta sitten yhtiö teki samankaltaisen muutoksen Varkaudessa.

Kuinka nopeasti painopaperikoneita suljetaan lisää, selvinnee sen jälkeen kun nähdään, miten paperien kulutus elpyy pandemian väistyessä maailmalla.

Vuonna 2021 viennissä tapahtuu joka tapauksessa historiallinen muutos, kun kartonki nousee ohi paperin Suomen metsäteollisuuden suurimmaksi vientituotteeksi arvolla mitattuna.

Raumalla jatkuvat Suomen kaikkien aikojen suurimman, 200 miljoonaa euroa maksavan, sahan rakennustyöt.

Metsä Fibren investointi nousee yhtiön sellutehtaan viereen. Sahan tuotantokapasiteetti on 750 000 kuutiometriä mäntysahatavaraa ja tukin tarve 1,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Ensimmäiset laudat ja lankut on määrä valmistua vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.

Sahatavaran tuotanto laski Suomessa vuonna 2020 alkuvuoden lakkojen vuoksi ennakkoarvion mukaan 10,3 miljoonaan kuutiometriin edellisvuoden 11,4 miljoonasta kuutiometristä.

Korona-aika innosti ihmisiä remontoimaan kotejaan ja vapaa-ajan asuntojaan sekä rakentamaan terasseja ja patioita, mikä lisäsi sahatavaran kulutusta.

Sahayrityksille alkava vuosi näyttää päättyvää paremmalta. Sahatavaran hinnat kohosivat loppuvuonna ja varastot ovat pysyneet kurissa.

Jos tammi–helmikuussa saadaan riittäviä pakkasjaksoja ja lumipohjat metsiin, helpottaa myös sahojen tukkipula metsäkoneiden päästessä talvileimikoihin.

Jukka Pasonen
Kiinassa havupuusellun hinta on nyt korkein sitten vuoden 2019 toukokuun ja lehtipuusellun sitten elokuun 2019. Moni tuottaja on ilmoittanut aikeistaan korottaa sellun hintoja myös tammikuussa.
Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Pölkky Oy investoi Kajaanin tuotantolaitokselleen noin 10 miljoonaa euroa

Sellun huippuhinnat ovat säilyneet Euroopassa vakaina – Kiinassa hintojen heikkeneminen jatkuu

UPM:n painopaperien vetäjäksi ja yhtiön johtajiston jäseneksi nousee Massimo Reynaudo – Winfried Schaur siirtyy teknologiajohtajaksi

Hasa rakentaa uuden sahatavaran kuivaamon Haapajärvelle – yrityksen investoinnit nousevat 14 miljoonaan euroon