Metsä

"Ilmastoahdistus näkyy varsinkin somessa – halutaan unohtaa omistusoikeus ja kävellä metsänomistajien yli", sanoo Meton puheenjohtaja Stefan Borgman

Euroopan tiukasti suojelluista metsistä yli 50 prosenttia on Suomessa, Borgman laskee.
Hanne Manelius
Virkistyskäyttö, suojelu ja riistanhoito edellä mennään monissa metsissä. Lahopuita säästetään ja lajistoa suojellaan niin, että metsämme ovat monipuoliset ja moninaiset jatkossakin, Meton puheenjohtaja Stefan Borgman sanoo.

Metsäalan Asiantuntijat ry:n Meton puheenjohtaja Stefan Borgman kannustaa faktatietoiseen avoimeen keskusteluun metsien kestävästä käytöstä. Hän muistuttaa, että Suomen metsistä löytyy tutkittua ja dokumentoitua tietoa noin sadan vuoden ajalta.

Ilmastoahdistus näkyy Borgmanin mukaan varsinkin sosiaalisessa mediassa ja "osa huutaa metsän suuntaan yleistämällä omia metsäkäsityksiään".

"On helppo olla äänessä ja vaatia, sekä levittää omia arvoja valikoidusti. Halutaan unohtaa omistusoikeus ja kävellä metsänomistajien yli."

Metsiä Borgman sanoo hoidettavan ja suojeltavan Suomessa erittäin hyvin. Hän laskee, että Euroopan tiukasti suojelluista metsistä yli 50 prosenttia on Suomessa.

"Metsänhoidon moninaisuus on nykyisin täyttä totta huomioiden niin luonnon kasvupaikan vaateet, luonnonhoidon ajankohdan, kuin metsänomistajankin toiveet. Virkistyskäyttö, suojelu ja riistanhoito edellä mennään monissa metsissä. Lahopuita säästetään ja lajistoa suojellaan niin, että metsämme ovat monipuoliset ja moninaiset jatkossakin."

Borgman korostaa, että metsänomistajan mielipiteellä on väliä, sillä Suomessa enemmän kuin joka kymmenes kansalainen omistaa metsää. Moni metsänomistaja hakee metsästään taloudellista turvaa ja tuottoa.

Metsät peittävät 75 prosenttia Suomesta ja yksityiset metsänomistajat omistavat 60 prosenttia Suomen metsistä. Perheomisteiset metsät tuottavat noin 80 prosenttia teollisuuden tarvitsemasta puusta.

"Kestävää metsätaloutta tehdään Suomessa päivittäin niin, että meillä kaikilla on hyvä olla", Borgman sanoo Meton tiedotteessa.

Katso uusin video
Lue lisää

Metsä- keskusteluun avoimuutta

Omaisuudensuoja on perustuslaissa

Haluaisitko suojella metsääsi? Tällaisia eri suojeluvaihtoehtoja yksityismetsänomistajalle on tarjolla

Syken uusi pääjohtaja haluaa keskustelua joko–tai -väittelyn sijaan – "Köyhtyneeseen luontoon on vielä vaikeampi sopeutua kuin ilmaston lämpenemiseen"