Metsä

Alan teollisuus selvitytti: Kierrätettävillä paperipohjaisilla kertakäyttöpakkauksilla on ympäristöetuja pikaruokaravintoloissa

Uudelleen käytettävien astioiden pesuun tarvitaan energiaa ja vettä.
Jukka Pasonen
Polypropeenista eli muovista valmistettujen uudelleen käytettävien astioiden hiilijalanjälki oli arvioinnissa 2,7 kertaa suurempi kuin paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten.

Kierrätettävillä paperipohjaisilla kertakäyttöpakkauksilla on pikaruokaravintoloissa ympäristöetuja verrattuna uudelleen käytettäviin astioihin, kun ateriat syödään pikaravintolassa.

Kertakäyttöpakkausten ympäristöedut johtuvat ensisijaisesti uudelleen käytettävien astioiden pesuun tarvittavan energian hiilidioksidipäästöistä sekä pesuun tarvittavan veden määrästä.

Näin kertoo suunnittelu- ja konsultointiyritys Rambollin tekemä elinkaariarviointi, jonka tilaaja on eurooppalaisen paperipakkausteollisuuden yhteisö EPPA (European Paper Packaging Alliance). Arvioinnin on todentanut testauspalvelujen tuottaja TÜV.

Polypropeenista eli muovista valmistettujen uudelleen käytettävien astioiden hiilijalanjälki oli arvioinnissa 2,7 kertaa suurempi kuin paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten. Tärkein ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä on sähkön menekki uudelleen käytettävien astioiden pesuprosessissa.

Uudelleen käytettävien astioiden kanssa vettä käytettiin 3,6 kertaa enemmän, elintarvikepakkausvalmistaja Huhtamäen tiedote kertoo.

Huhtamäen toimitusjohtaja Charles Héaulmé toteaa, että pakkausten kiertotaloudessa on yhä aukkoja, jotka on huomioitava.

"Uskomme, että jätehuoltoinfrastruktuuriin tulee investoida, jotta paperipohjaisten pakkausten kierrätysastetta voidaan kasvattaa edelleen, mikä vähentää niiden ilmastovaikutusta entisestään. Meidän on myös löydettävä tapoja puuttua roskaamiseen ja tukea vastuullista kuluttajakäytöstä, mahdollisesti kannustemekanismien avulla.”

Huhtamäen hän sanoo jatkavan kestävien pakkausratkaisujen kehittämistä yhtiön 2030 strategian mukaisesti.

Katso uusin video
Lue lisää

Kieltääkö EU seuraavaksi nykyiset kartonkikupit? – Huhtamäen toimitusjohtaja on huolissaan direktiivin vaikutuksista metsäteollisuudelle

Suomen Kulttuurirahasto toivoo hyvää maatalouden tutkimusta: "Tukisimme mielellämme"

Munaxin luomumunien ekopakkaus on tehty hollantilaisesta heinästä

Uusi pakkaus luomumunille: tehty puoleksi ruohosta