Metsä

Tukin hyvä kysyntä kiritti hakkuita marraskuussa

Kuitupuun korjuumäärä putosi 15 prosenttia tammi-marraskuussa.
Markku Vuorikari
Tukin hyvä kysyntä joudutti hakkuita ja vauhditti puukauppaa syystalvella.

Marraskuussa hakattiin puuta teollisuuden käyttöön 5,2 miljoonaa kuutiometriä. Puun korjuu kasvoi neljä prosenttia edellisvuodesta, kertoo Luonnonvarakeskus.

Etenkin tukkileimikoita korjattiin marraskuussa vauhdilla, sillä sahatavaran kysyntä parani vuoden loppua kohti. Tukkia korjattiin 2,6 miljoonaa kuutiota, mikä oli 13 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Tukin hyvä kysyntä kiihdytti myös puukauppaa. Se kävi vauhdilla joulukuun loppuun asti.

Kuitupuun kysyntä oli heikompaa. Sen korjuumäärä laski 2,6 miljoonaan kuutioon. Siinä vähennystä edellisvuodesta oli neljä prosenttia.

Yksityismetsistä hakattiin marraskuussa 4,1 miljoonaa kuutiometriä puuta, josta pystykauppojen osuus oli 3,8 ja hankintakauppojen 0,3 miljoonaa kuutiometriä.

Metsäteollisuusyhtiöiden omista metsistä ja valtion metsistä hakattiin puuta 1,1 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana.

Energiapuuta korjattiin 317 000 kuutiometriä, josta 154 000 kuutiometriä oli karsittua rankaa ja kokopuuta.

Vaikka puuta korjattiin marraskuussa edellisvuotista enemmän, marraskuun hakkuut jäivät silti aavistuksen kymmenen edellisen vuoden keskiarvon alle.

Tammi-marraskuun hakkuutilasto näytti vielä selvemmin, ettei viime vuosi kuulunut metsäteollisuuden parhaisiin. Tammi-marraskuussa teollisuuspuuta korjattiin 51,2 miljoonaa kuutiometriä, josta tukkia oli 21,8 ja kuitupuuta 29,4 miljoonaa kuutiometriä.

Teollisuuspuun hakkuumäärä jäi 12 prosenttia edellisvuodesta. Etenkin kuitupuuta korjattiin aiempaa vähemmän. Sen hakkuut laskivat 15 prosenttia.

Katso uusin video
Lue lisää

Käynnissä on toinen kilpajuoksu Suomen metsiin

Hakkeen tuonti kasvoi lähes viidenneksen tammi–lokakuussa

Tuttavapiirini kolme lapsiperhettä on tänä vuonna muuttanut Etelä-Suomesta Kajaaniin

Metsäkoneyrittäjä toivoo pakkasia apuun – koneet seisoivat loppusyksyllä