Metsä

Aarre: Mitä talvisavotan varusteissa pitää ottaa huomioon? Hyvin käyntiin lähtevä moottorisaha on työn perusta

Hankintapuun ja polttorangan hakkuu talvimetsässä sujuu tehokkaasti ja mukavasti, kun varusteet ovat kunnossa.
Risto Jussila
Pölisevä pulverilumi voi imeytyä moottorisahan käynnistinpuolen ilma-aukoista sisään. Sieltä se voi kulkeutua lumipölynä tai vesihöyrynä ilmansuodattimen pinnalle ja jäätyä.

Metsätyö on talvella hitaampaa ja raskaampaa kuin lumettomana aikana. Hyvin käyntiin lähtevä moottorisaha on työn perusta. Lämpimänä saha käynnistyy vaivatta.

Yksi hyvän talvisahan ominaisuus on se, että niin sanottu talviläppä on riittävän suuri ja toimiva. Se pitää muistaa pakkasilla avata.

Puita kaadettaessa pulverilumi pölähtää välillä pilvenä alas sahaajan päälle ja hukuttaa näkyvyyden. Kypärään liitettävä niskasuoja ja visiiri tulevat lumisissa olosuhteissa tarpeeseen. Hyvät hanskat ja metsurinpuseron riittävän pitkät hihat suojaavat ranteita lumelta.

Mitä pitäisi huomioida kenkien valinnassa? Jos työmaalla on vetisiä ojia tai suopainanteita, joista löytyy hangen alta vettä, kumiturvasaapas on varma valinta pitkän vartensa ansiosta.

Myös paksussa lumessa kumiturvasaapas on sikäli hyvä, ettei varren suusta kovin helposti pääse lunta sisään, kun turvahousujen lahkeet ovat saappaiden päällä.

Viime vuosien vähälumiset talvet ovat lisänneet lyhytvartisten nahkaturvakenkien käyttökelpoisuutta. Nahkaturvakengissä jalat eivät hikoa yhtä paljon kuin kumiturvasaappaissa.

Varsinkin kovasti hikoavalle nahkaturvakengät voivat siksi olla talvella lämpimämmät.

Millaisin niksein käsineitä voi estää kastumasta? Entä kuinka pysyä lämpimänä pakollisilla lepotauoilla? Katso kaikki vinkit Aarteen videolta.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Aarre: Lapin valtionmaiden leimikoista lähes puolet pitää saada hakattua talvella – ”Talviteille ei ole vaihtoehtoja”, sanoo korjuuesimies

Aarre: Miten mönkijä sopii metsätöihin? Hankinta kannattaa harkita tarkkaan, sillä maasto vaikuttaa paljon töiden onnistumiseen

Aarre: 54-vuotta metsurina työskennellyt Jaakko Pessinen kuntoutuu nyt sairauskohtauksesta – ”Terveyden arvon ymmärtää kokonaan vasta sitten, kun sen on menettänyt”

Aarre: 86-vuotias Heimo Hanhisuanto lähti metsätöihin 13-vuotiaana – Susivaaran 20 000 hehtaarin avohakkuu oli savotoista suurin