Metsä

Someräyhääminen karkottaa monia hyviä ihmisiä pois yhteisten asioiden hoitamisesta, harmittelee kyläaktiivi Kittilästä

Metsänomistaja Leena Neitiniemi-Upola ei epäröi ottaa asioihin kantaa, mutta sosiaalisen median kärkevät keskusteluketjut eivät häntä kiinnosta.
Satu Renko
Leena Neitiniemi-Upolalle metsänomistus on tärkeä asia.

"Perinnönjättäjä voisi paremmin harkita", herätteli kittiläläinen Leena Neitiniemi-Upola yleisönosastokirjoituksessaan (MT 30.10.2020) metsänomistajia. Hän kantoi huolta metsänomistuksen valumisesta institutionaalisille sijoittajille, peräsi lainsäätäjiltä vastuunkantoa, mutta heitti palloa myös maanomistajille – jokuhan tilat alun perin myy.

"Jos perillisen harrastuksia ovat lähinnä matkustelu ja golf, kyse ei ehkä ole pitkäaikaisesta omistajasta", hän puntaroi. Vaan minkälainen henkilö on kirjoittaja Neitiniemi-Upola, joka ei kaihda räväköitäkään sanankäänteitä?

Kittilän Alakylässä Neitiniemi-Upolan puhelin tuuttaa pitkin aamua varattua. Lopulta hän soittaa toimittajalle takaisin – varhaiseläkeläisen aamu oli yllättävän kiireinen. Ja kun kuuntelee listaa yhdistyksistä, joiden toiminnassa hän on mukana, kiireisyys ei yllätä: metsänhoitoyhdistys, kyläyhdistys, jakokunta, seurakuntapiiri, Lapin Neuroyhdistys...

Neitiniemi-Upola muutti Rovaniemeltä kotitilalleen Kittilään vuonna 2017. Työt Ilmatieteen laitoksella vaihtuivat uuteen, innostavaan elämään kotiseudulla.

"On paljon kiinnostavaa tekemistä", hän hehkuttaa.

"Tästä ei ainakaan minulle kukaan kertonut: kun jää eläkkeelle tietotyöstä, ja luovuttaa pois läppärin, kännykän ja avaimet, ei jätä pois mitään tärkeää: Kaikki osaaminen ja tietomäärä kulkee mukana ja sitä voi hyödyntää loppuelämän monin tavoin."

Metsänhoitoyhdistyksen toimintaan Neitiniemi-Upola osallistui jo ennen Kittilään muuttoaan. Metsänomistus on hänelle tärkeä asia.

"Metsänomistaminen on edunvalvontaa vaativa paikka ja maanomistajien ääni pitää saada kuuluviin. Cityvihreät ajattelevat asioista ihan eri tavalla."

Saako äänen sitten kuuluviin?

"Tästä on käyty keskustelua. Moni sanoo, että esimerkiksi Hesariin on vaikea päästä mielipiteineen läpi."

Nykyään kärkevimmät kannanotot löytyvät sosiaalisesta mediasta. Tuo ympäristö ei Neitiniemi-Upolaa houkuttele.

"Niissä keskusteluketjuissa on hyvin epämiellyttävä sävy ja yleensä tulen niiden lukemisesta kiukkuiseksi."

Häntä harmittaa, että someräyhäämisen vuoksi moni hyvä ihminen vetäytyy pois yhteisten asioiden hoitamisesta.

Satu Renko
Kotikylään muuttamisen yhteydessä Leena Neitiniemi-Upola ryhtyi kokoamaan kotimuseota. "Kotitalo on ollut tässä vuodesta 1875 lähtien. Vanhimmat huonekalut ovat 1800-luvun puolivälistä", hän kertoo.

Neitiniemi-Upola on suorittanut useita korkeakoulututkintoja, mutta nykyisen metsäkeskustelun näkökulmasta erityisen kiinnostava on hänen meteorogitaustansa. Mitä sää- ja ilmastoasiantuntija ajattelee siitä, että metsätaloutta vastustetaan ilmastonmuutokseen vedoten?

"Kysymys on siitä, puhutaanko pitkästä vai lyhyestä aikavälistä. Pitemmän päälle hakkuut ovat tapa lisätä hiilinielua. Vanha kansa sanoi, ettei metsää voi kirveellä hävittää, eikä sitä motollakaan voi tehdä."

Häntä hieman ärsyttää, että ilmastonmuutosta kommentoivat innokkaasti henkilöt, joilla ei ole luonnontieteellistä osaamista asiasta.

"Titteli ei takaa kompetenssia."

Satu Renko
Leena Neitiniemi-Upola viihtyy erinomaisesti Kittilässä.

Maallemuuttaja kehuu vuolaasti Ounasjoen varrella sijaitsevaa kotikyläänsä. Alakylässä on noin 150 asukasta, mainiot palvelut ja hyvät liikenneyhteydet.

"Aamu- ja iltaseitsemän välillä bussit kulkevat kahden tunnin välein etelään ja pohjoiseen."

Jos pääkaupunkiin haluaa, Kittilän lentoasemalta suhauttaa 1,5 tunnissa Helsinki-Vantaalle.

Mutta palataan vielä golfinpelaajiin. Neitiniemi-Upola perustelee kirjoittaneensa golfinpelaajista esimerkkinä sen vuoksi, että hedonismiin taipuvainen luonne ei sovi alkutuottajalle. Metsästä ei ole odotettavissa pikavoittoja muuten kuin myymällä maat pohjineen.

"Nautinnonhaluinen, minun-jälkeeni-maailmanloppu -ihminen ei sovi ylisukupolviseen perhemetsänomistajuuteen. Sellaiselle on varmasti raha sopivampi perintö", hän miettii.

Leena Neitiniemi-Upolan yleisönosastokirjoituksia:

Lapin metsätilakaupoissa ylikuumenemista

Lapissa on muitakin hyviä elinkeinoja kuin matkailu

Jatkuva kasvatus ei kehitä puuainesta

Satu Renko
Yhdistystoiminta, lukeminen ja kirjoittaminen ovat Leena Neitiniemi-Upolan harrastuksia.
Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Ennätystulvat mahdollisia jo ensi viikolla – katso video: Näin kuohui Vikaköngäs Rovaniemellä torstaina

Tulva tekee tuloaan Lapissa

Tulvat yltyvät Lapissa

Kaivokset lisäävät uskoa tulevaisuuteen Lapissa