Metsä

Metsäyhtiöillä menossa miljardien investoinnit – UPM kannattavin

Metsä Groupin investoinnit kohoavat 2,5 miljardiin euroon vuosina 2019–2023. UPM:n sellujätti Uruguayhin valmistuu ensi vuonna.
Kai Tirkkonen
Kemiin vuonna 2023 valmistuva biotuotetehdas vahvistaa Metsä Groupin asemaa maailman suurimpana markkinahavusellun tuottajana.

Kolmesta suuresta suomalaisesta metsäyhtiöstä UPM oli kannattavin viime vuonna sekä liiketulosprosentilla että sijoitetun pääoman tuotolla vertailtuna.

UPM:n liiketulos liikevaihtoon suhteutettuna oli 11,1 prosenttia ja sijoitettu pääoma tuotti 8,3 prosenttia. Stora Ensolla vastaavat luvut olivat 7,6 ja 5,8 prosenttia ja Metsä Groupilla 7,3 ja 7,1 prosenttia.

Tulokset heikkenivät edellisvuodesta selvästi sellun hinnan laskiessa ja painopaperien toimitusten vähetessä.

UPM teki hyvää tulosta pakkauksissa käytettävillä tarroilla ja erikoispapereilla sekä myös uusiutuvalla dieselillä. Tarralaminaatteja valmistavan Raflatacin sijoitetun pääoman tuotto oli viime vuonna peräti 39,5 prosenttia.

Painopaperien kysyntä romahti koronavuonna Euroopassa 18 prosenttia, kun paperilehtien lukeminen väheni ja toimistopapereita kulutettiin vähemmän ihmisten työskennellessä kotitoimistoissa.

UPM:n liikevaihdosta painopaperien osuus on painunut 35 prosenttiin. Stora Ensolla vastaava osuus on selvästi alle 20 prosenttia. Metsä Group ei valmista painopapereita enää lainkaan.

Stora Enson pakkauskartonkien liiketoimintaryhmän tulos nousi edellisvuodesta.

Puutuotteissa yhtiö ylsi viimeisellä neljänneksellä kaikkien aikojen toiseksi parhaaseen tulokseen.

Stora Enson metsäomaisuuden arvo on yli seitsemän miljardia euroa. Metsäomaisuuden ja puunhankinnan tulos parani ja oli vahva.

Yhtiön sellutehtaat tekivät käytännössä nollatuloksen ja paperien tulos painui selvästi tappiolle.

Metsä Group teki hyvää tulosta Metsä Boardin kartongeilla ja Metsä Tissuen pehmopapereilla, joiden kulutusta koronapandemia lisäsi.

Sellutehtaiden ja sahojen tulos romahti lähes nollaan.

Metsä Groupin päätettyä 1,6 miljardia euroa maksavan biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin konsernin investointien summa kohoaa 2,5 miljardiin euroon vuosina 2019–2023.

Investoinneista 80 prosenttia suuntautuu Suomeen. Raumalle valmistuu ensi vuonna Suomen kaikkien aikojen suurin sahainvestointi.

Ruotsissa Husumin-tehtaalla Metsä Group suunnittelee kartonkituotannon laajentamista.

UPM:llä on menossa noin kolmen miljardin euron investoinnit.

Uruguayhin Paso de los Torosiin rakennetaan 2,7 miljardin dollarin sellujättiä, joka alkaa tuottaa 2,1 miljoonaa tonnia eukalyptussellua vuodessa.

Saksassa Leunan kaupungissa on määrä käynnistyä ensi vuonna biokemikaalitehdas. Investoinnin suuruus on 550 miljoonaa euroa.

Lisäksi UPM aikoo rakentaa miljardiluokan biojalostamon joko Kotkaan tai Rotterdamiin Hollantiin.

Stora Enso pysäytti Oulussa lopullisesti kaksi suurta hienopaperikonetta ja uusi niistä toisen koneen valmistamaan kraftlaineria eli aaltopahvin pintakartonkia.

Investointi maksoi 350 miljoonaa euroa. Se vähensi yhtiön paperikapasiteettia 1,1 miljoonaa tonnia ja lisää kartonkituotantoa 450 000 tonnia vuodessa.

Katso uusin video: Näin klapi kuplii, kun se on tarpeeksi kuiva
Lue lisää

UPM:n sahat käyvät kokonaan uusiutuvalla energialla

Sellun hintojen nousu jatkuu – Metsä Fibre ja chileläinen Arauco ilmoittivat uusista korotuksista

Selluinvestoinneista suurimmat nousemassa Etelä-Amerikkaan – Metsä Group vahvistaa asemaansa maailman johtavana markkinahavusellun tuottajana

Metsässä piilee Suomen tulevaisuuden mahdollisuus