Metsä

Tällaisia vaaratilanteita raivaussaha aiheuttaa metsureille – alan työturvallisuus on kuitenkin kohentunut huomattavasti aikaisemmasta

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat liukastumiset ja kompastumiset.
Carolina Husu
Raivaussahatyö kuormittaa metsurin kehoa vähemmän kuin menneiden vuosikymmenien urakkatahtinen hakkuutyö.

Metsurit pääsevät eläkkeelle nykyisin verraten terveinä.

”Vuosikymmenten aikana on menty parempaan suuntaan. Kun raskaat manuaalihakkuut ovat vähentyneet radikaalisti, tuki- ja liikuntaelinsairauksien määrä on huomattavasti vähentynyt”, toteaa asiamies Markus Tähkänen Yksityismetsä­talouden Työnantajat ry:stä.

”En sano, että raivaussahatyö kevyttä olisi, mutta on se huomattavasti urakalla tehtyä hakkuutyötä keveämpää. Siinä ei tehdä niin paljon vahinkoa omalle keholle.”

Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan metsuri kuuluu ammatteihin, joista jäädään verraten usein työkyvyttömyyseläkkeelle. Yleisiä syitä olivat nivelrikko ja selkäsairaudet.

Metsurit eivät kuitenkaan juuri erotu monista muista fyysistä työtä tekevistä ammattiryhmistä.

Työkyvyttömyyseläkkeen alkaminen oli suhteellisen yleistä myös esimerkiksi monilla rakennusalan ammattiryhmillä, varastotyöntekijöillä, teollisilla ompelijoilla sekä kirjasto- ja arkistotyöntekijöillä.

Eniten työtapaturmiin liittyviä sairauspoissaoloja metsureilla ja metsätoimihenkilöillä aiheuttavat liukastumiset ja kompastumiset, Tähkänen kertoo.

Metsätoimihenkilöillä tilastossa nousevat esiin myös oksista ja vastaavista johtuvat silmävahingot.

Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Markku Tolvanen kertoo, että raivaussahalla työskentelyssä sattuu jonkin verran käsivammoja.

”Olemme miettineet, johtuuko se ergovaljaista vai putken lyhyydestä. Ehkä vaaran paikka tulee siinä, kun terä menee tukkoon ja tukosta yritetään avata käsivoimin sahan ollessa käynnissä. Mikähän on kiellettyä.”

Myös raivaussahan käsittely yhdellä kädellä voi olla vaarallista.

”Monelle ei tule mieleen, että kun vasemmalla kädellä pitää puusta kiinni, terä voi hyvin nopeasti nousta puun vartta pitkin ja silloinhan käsi joutuu terään.”

Lue lisää:

Miltä tuntuu, kun takana on 50 vuotta metsurin töitä? "En tässä varmaan olisi, jos hakkuutyö olisi jatkunut"

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Korona heikensi alle 50-vuotiaiden työkykyä, erityisesti naisten

Metsäkoneenkuljettajien työhyvinvointi heikkenee iän myötä

Barometri: Korona-aika vaikutti myönteisesti työkykyyn etätyöläisillä

Maatalousyrittäjien työn ilo on lisääntynyt ja stressi ja masentuneisuus vähentyneet