Metsä

Yrittäjä ja metsänomistajat odottavat ympäristötukea jopa vuosia Lapissa – metsäkeskus pitää tapausta poikkeuksellisena

Juha Kankaan yritys odottaa päätöstä 12 ympäristötukikohteesta. Hakemuksen käsittely on kestänyt pisimmillään yli kaksi vuotta.
Jouni Porsanger
Muun muassa tämä luonnontilainen korpi odottaa ympäristötukipäätöstä. Tässä tapauksessa hakemuksen teosta on kulunut puolitoista vuotta, maastotarkastus oli syyskuussa, Juha Kangas kertoo.

Kemeran ympäristötukihakemusten pitkä käsittelyaika tuskastuttaa metsäpalveluyrittäjä Juha Kangasta. Hän ja hänen asiakkaansa ovat odotelleet metsäkeskuksen päätöstä 10 vuoden määräaikaisesta suojelusta pisimmillään kolmatta vuotta.

"Se on aika pitkä aika. Kohde on yhteisellä maastokäynnillä todettu hyväksyttäväksi, mutta hakemukselle ei ole sen jälkeen tapahtunut mitään."

Kankaan yritys toimii Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Päätökset viipyvät Kankaan mukaan Lapissa, Pohjois-Pohjanmaan puolella hakemukset käsitellään nopeammin. Jumissa on yhteensä 12 maastossa hyväksyttyä hakemusta: luonnontilaisia korpia, puronvarsia ja vanhoja metsiä.

Maastotarkastuksien jälkeen on kestänyt kuukausia, eikä Kangas ole saanut niistä raporttia.

"Se olisi meidän oikeusturvan kannalta tärkeää, koska monen kuukauden takaista tarkastusta on vaikea muistella."

Kun päätöksiä ei kuulu, yrittäjä ja maanomistaja odottavat saataviaan. Kangas laskee, että hakemusten rahallinen arvo yrittäjälle vastaa puolen vuoden palkkaa sosiaalikuluineen.

Ympäristötuen valmistelukorvaus perustuu toimijan todellisiin kustannuksiin. Enimmäissumma on 20 prosenttia maanomistajalle maksettavasta korvauksesta.

Metsänomistajaltakin odottelu vaatii pitkää pinnaa. 10 vuoden suojeluaikaan nähden kaksi vuotta odotusaikaa on jo merkittävä lisäys.

"Metson I-luokan luonnontilaiset vanhat metsät ovat hakkuukelpoisia. Metsänomistaja olisi jo monta kertaa voinut realisoida ne."

Kangas toteaa, että luonto voi kärsiä lopulta, jos suojeluinto karisee viranomaisten hitauden takia.

"Helposti en enää tartu tähän työlajiin, jos käsittely ei etene."

Metsäkeskuksen johtavan asiantuntijan Riitta Raatikaisen mukaan ympäristötukisopimus syntyy yleensä muutaman kuukauden päästä hakemuksen jättämisestä. Käsittelyajat voivat paikoin venyä, jos kemera-hakemuksia on samaan aikaan runsaasti käsiteltävänä.

Käsittelyaikaan vaikuttavat myös hakemuksen laatu sekä sähköisen asioinnin käyttömahdollisuus.

"Kun metsänomistajalla on valmius käyttää sähköistä hyväksyntää, käsittely nopeutuu ja postitusajat jäävät pois."

Raatikainen pitää Kankaan yrityksen hakemussumaa yksittäistapauksena, jossa suuria kohteita on runsaasti ja rahoitusehtoihin liittyy epäselvyyksiä.

"Rahoitusehdot selviävät viime kädessä maastossa ja resurssia ei ole ollut vielä kaikkien tarkastamiseen."

Katso uusin video: Näin sutjakasti sahapihan tukkikoura muuttuu lumiauraksi
Lue lisää

Lisäraha ja suojeluinto poikivat uusia suojelumetsiä – sekä valtion Metso-ohjelma että yksityinen Luonnonperintösäätiö etenevät vauhdilla

Metsälain muutos ei heikentänyt arvokkaiden elinympäristöjen tilaa – "Metso-suojeluohjelmalle tulee varmistaa riittävä rahoitus"

Haluaisitko suojella metsääsi? Tällaisia eri suojeluvaihtoehtoja yksityismetsänomistajalle on tarjolla

Muhoksen metsäpaloalueesta osa rauhoitetaan Metso-ohjelmaan – metsänomistaja ja ely-keskus solmivat sopimuksen 26,5 hehtaarista