Metsä

Puolella metsäopiskelijoista ei ole entuudestaan mitään kokemusta metsästä tai työkoneista, mutta se ei koulua huolestuta: "Ihan huippuja tulee sellaisistakin, jotka ei ole ennen ammattikoulua metsässä käyneetkään"

Metsäkonealan koulutusta korona ei ole juuri haitannut, mutta peruskoululaisten tutustumispäivien peruuntuminen on iso takaisku.
Jussi Partanen
Toisen vuoden opiskelija Elias Raikkerus teki tammikuussa harvennushakkuuta ammattikoulun työmaalla Ulvilassa.

Sopivan ammatin löytäminen on usein monen sattuman summa. Mutkien kautta päätyi myös porilainen Elias Raikkerus peruskoulun jälkeen opiskelemaan metsäalaa WinNovan Kullaan toimipisteeseen.

"Minulla on kaveri, joka opiskelee maanrakennusalaa, ja hän kertoi näistä opinnoista. Sitä kautta hain tänne", Raikkerus kertoo.

Hän opiskelee toista vuotta metsäalan ammattitutkintoa. Tänä vuonna hän on päässyt jo metsäkoneen ohjaimiin.

Metsäkonelinjalle hänet puhui Winnovan opettaja Teemu Välimäki, joka huomasi viime vuonna nuoren miehen kyvyt.

Raikkerus ja puita ajokoneen kyytiin lastaava opiskelija Aleksi Marjakoski ovat tyypillisiä alan tulevia ammattilaisia: heillä ei ole entuudestaan kokemusta metsätaloudesta.

"Noin puolella opiskelijoista on metsänomistus- tai koneyritystaustaa kotoa. Silti ihan huippuja tulee sellaisistakin opiskelijoista, jotka eivät ole ennen ammattikoulua metsässä käyneetkään", Välimäki vakuuttaa.

Tänä vuonna kouluissa eletään koronan vuoksi poikkeusvuotta. Kullaalla metsäalan koulutus on kuitenkin pystytty järjestämään lähes normaalilla tavalla.

Sen sijaan ammattikoulussa ei pystytä järjestämään peruskoululaisille tutustumispäiviä, ja se on iso menetys.

"Moni on aiempina vuosina innostunut alasta tutustumispäivinä. Normaalivuonna meillä kävisi talven aikana kolme erää ysiluokkalaisia", kertoo koulutuspäällikkö Juho Salmi WinNovasta.

Metsäkonealaa harkitseville nuorille opettaja Välimäellä on hyviä uutisia.

"Peruskoulun pohjalta ei tarvitse olla muita taitoja kuin kiinnostus metsäkoneisiin. Se on kaikkein tärkeintä."

Koulu Ulvilan Kullaalla sijaitsee 25 kilometrin päässä maakuntakeskus Porista, mutta järjestelyt on tehty mahdollisimman helpoiksi nuorille.

"Täällä on ilmainen ruoka, asuminen järjestyy asuntolassa ja bussikyyti on mahdollinen Porin suunnasta, jos ja kun ajokorttia ei ole", Salmi sanoo.

Halukkaat voivat hakea kouluun yhteishaussa tai jatkuvassa haussa. Opinnot kestävät yleensä 2–3 vuotta.

Valmiiden konekuskien siirtyminen muille aloille on ollut valtakunnallinen huoli, mutta Marjakoski ja Raikkerus eivät ainakaan toistaiseksi haikaile pois metsäympäristöstä.

"Ennemmin olen täällä töissä. Täällä on mukavaa ja rauhallista", Marjakoski tuumii.

Molemmat toivovat pääsevänsä heti opintojen jälkeen töihin, mutta vanhemmilta opiskelijoilta he ovat kuulleet, ettei työpaikan löytäminen ole mikään läpihuutojuttu.

Salmen mukaan lähiseudun yrittäjät pitävät kouluun yhteyttä ja kyselevät, minkälaisia nuoria kykyjä koululla on.

"Tekijöille on kyllä töitä", Salmi uskoo.

Jussi Partanen
Aleksi Marjakoski lastaa puita kyytiin koulun upouudella Ponssen ajokoneella.
Katso uusin video: Näin sutjakasti sahapihan tukkikoura muuttuu lumiauraksi
Lue lisää

Paha pula metsäkoneenkuljettajista edessä

Ennen kännykkäaikaa metsäalan maastoharjoitukset olivat täynnä yllätyksiä: "Joskus oli intoa enemmän kuin tolkkua, ja ensimmäisen päivän jälkeen kyseltiin, että mitä olisi pitänyt tehdä, missä ja miten"

Opetus on vaaliteema

Kaikkien peruskoulun päättävien on haettava jatko-opintoihin – yhteishaku alkaa huomenna