Metsä

Brasiliaa harkittiin, Jyväskylä valittiin – Osaaminen ratkaisi Spinnovan puukuitutehtaan sijaintipaikan

Kuituteknologiayhtiö Spinnovan ja sen pääomistajan, maailman suurimman selluyhtiön Suzanon yhteisyritys alkaa tuottaa tekstiilikuitua Jyväskylässä.
Spinnovan tekstiilikuitua jalostavat langaksi yhtiön yhteistyökumppanit muun muassa Pohjois-Italiassa. Kuva on otettu Spinnovan tiloissa Jyväskylän Vaajakoskella vuonna 2016. Yhtiön taival alkoi VTT:n kehitystyön pohjalta vuonna 2015.

Kuituteknologiayhtiö Spinnova on kertonut aiemmin harkitsevansa tuotantolaitosta sellutehtaan äärelle Brasiliaan. Uuden tehtaan sijoituspäätöksessä Jyväskylään painoi eniten nykyisen tiimin osaaminen, toimitusjohtaja Janne Poranen kertoo.

"Alkuvaiheessa tarvitsemme vielä tiimin osaamista, kun tuotanto lähtee käyntiin. On aikaista sanoa lopullisesti, mikä on isossa mittakaavassa järkevin malli skaalautua. Voi hyvinkin olla, ettei sijainnilla ole hirveästi merkitystä."

Porasen mukaan tehdas suunnitellaan niin, että tuotantoa voi helposti kasvattaa. Spinnova uskoo, että uuden tehtaan tuotantokapasiteetti varataan tämän vuoden aikana. Aloituskapasiteettia ei ole vielä lopullisesti päätetty.

Jyväskylässä syntyvä lopputuote on katkokuitua. Langan valmistuksesta vastaavat yhteistyökumppanit muun muassa Pohjois-Italiassa, kankaan valmistuksessa kumppaneita on useita Suomessa ja muualla Euroopassa. Alihankintaverkoston rakentaminen tuotannon kasvattamista varten jatkuu edelleen.

Spinnova on pyrkinyt pitämään teknologiansa omissa hyppysissään.

"Emme lähde lisensoimaan teknologiaa ympäri maailmaa, koska se on silloin täysin pois hallusta ja omasta kontrollista. Saattaa olla, että Spinnova ostaa tulevaisuudessa kankaan takaisin ja myy sen brändikumppaneille."

Spinnova hakee jatkuvasti uutta rahoitusta kasvun mahdollistamiseksi.

"Nykyomistajat ovat laittaneet koko ajan matkan varrella lisää, sieltä löytyy tarvittaessa toivottavasti lisäpanostusta. Totta kai halutaan löytää uusia globaaleja mahdollisuuksia rahoitukseenkin."

Lue myös:

Puupohjaista vaatekuitua valmistava Spinnova avaa kaupallisen mittakaavan tehtaan Jyväskylään

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Puupohjaista tekstiilikuitua kehittävän Spinnovan pilottilinja käy Jyväskylässä – teollinen laitos voi nousta brasilialaisen Suzanon sellutehtaan viereen

Puukuitulankaa kehittävä Spinnova sai sijoituksen Brasiliasta

Onnistuvatko tekstiilit täyttämään paperin jättämät saappaat? Tekstiilikuidun jatkojalostus ei tapahdu toistaiseksi Suomessa

Tulevaisuudessa voit ehkä pukeutua olkivaatteisiin: "Tänä päivänä vehnänolki lähinnä hylätään tai jopa poltetaan pelloille"