Metsä

Elinkeinoministeri Lintilä asettaa metsäteollisuuteen selvityshenkilön – ”Miksi Suomeen kannattaa investoida?"

Elinkeinoministeri kertoo keskustelleensa selvityshenkilön asettamisesta eri tahojen, muun muassa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajan Timo Jaatisen ja MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan kanssa.
Kai Tirkkonen
Metsäteollisuuden toimintaedellytysten selvittäminen on elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan äärettömän tärkeää paitsi 600 000 metsänomistajalle myös Suomen koko kansantaloudelle. Kuvassa on Kemissä Metsä Groupin sellutehdas, jonka tilalle konserni rakentaa uuden biotuotetehtaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on asettamassa selvitys­henkilön kartoittamaan metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä Suomessa.

Selvityksessä on hänen mukaansa määrä tarkastella tilannetta myös EU:sta tulevan kasvavan paineen suhteen.

”Iso juttu on se, että pystymme metsäteollisuuden puolelle piirtämään kuvan, miksi Suomeen kannattaa investoida”, elinkeinoministeri sanoo.

Lintilä kertoo keskustelleensa selvityshenkilön asettamisesta eri tahojen, muun muassa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajan Timo Jaatisen ja MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan kanssa.

Suomessa on Lintilän mukaan tehty erilaisia metsään liittyviä selvityksiä ja strategioita, mutta ne ovat liittyneet yleensä uuteen biopuoleen. Suomen hän korostaa elävän puusta ja päästä.

”Perinteisen puuteollisuuden visio on kuitenkin jäänyt katveeseen. Meiltä oikeastaan puuttuu teollisuuden metsästrategia, ja sellaisen selvitystyön olen nyt laittamassa liikkeelle.”

Selvitystyön tuloksien ei Lintilä odota konkretisoituvan päätöksiksi vielä nykyisen hallituksen kaudella.

”Selvityksen pitää olla seuraavalle hallitukselle pohjapaperina, kun ruvetaan tekemään hallitusohjelmaa.”

Metsäteollisuuden toimintaedellytysten selvittämistä Lintilä pitää äärettömän tärkeänä paitsi 600 000 metsänomistajalle myös Suomen koko kansantaloudelle.

”Meillä pitää olla selkeä näkemys siitä, kuinka metsien käytössä tullaan menemään eteenpäin.”

Elinkeinoministeri korostaa myös panostusta edunvalvontaan EU:ssa.

”Kuinka pystymme hyödyntämään metsiä jatkossa myös suhteessa EU-säädäntöön? Tämä kaikki pitää käydä hyvin vankasti läpi.”

Hän nostaa esimerkiksi komission viime vuoden lopulla julkaiseman ehdotuksen kestävän rahoituksen taksonomian ilmastokriteereistä, joihin liittyy metsänomistajia ja metsäteollisuutta koskettavia ongelmia.

Lintilä kummastelee taksonomian valmistelua.

”Minua häiritsee taksonomian tilanne, kun emme tiedä, mitä sieltä on tulossa. Olen viime viikolla lähettänyt seitsemälle komissaarille kirjeen siitä, että olen huolestunut tilanteesta.”

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Metsäpomot ja Marin liennyttivät tapaamisessa kuumana käyneen Kaipola-keskustelun leimahduksia – "Täytyy löytää yhteiset kehitysagendat, joiden eteen me molemmat voimme tehdä töitä", Metsäteollisuus ry:n Hämälä sanoo

Betoni ja rauta kirivät puutuotteiden ympäristöetuja kiinni

Sellun tuotannossa syntyi viime vuonna uusi Suomen ennätys, vaikka metsäteollisuuden koko tuotanto supistui

Metsäteollisuuden Jaatinen tuomitsee EU:n ja Suomen rahanjakopolitiikan – "Hallituksen talouspolitiikalta on lähtenyt pohja pois"