Metsä

Holzkurier: Lankun hinnassa rikottiin jälleen ennätys USA:ssa

Havusahatavaran hinta on noussut tähtitieteellisiin lukemiin Yhdysvalloissa.
Jaana Kankaanpaa
Sahatavaran hinta on noussut räjähdysmäisesti Yhdysvalloissa. Arkistokuva.

Havusahatavaran hinnassa saavutettiin huhtikuussa jälleen uusi rajapyykki Yhdysvalloissa. Kakkosnelosen hinta nousi 1 060 dollariin tuhannelta kuutiojalalta, kertoo itävaltalainen Holzkurier-lehti.

Hinta vastaa noin 581 euroa kuutiometriltä. Vuodentakainen hintataso on Holzkurierin mukaan 2,5-kertaistunut. Helmikuun lopulla rikkoutui tuhannen dollarin rajapyykki tuhatta kuutiojalkaa kohden.

Puutavaran futuurien arvo toukokuulle on peräti 1 157 dollaria tuhannelta kuutiojalalta. Arvo on 234 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten ja ennätyksellisen korkea, Holzkurier kirjoittaa. Futuurit ovat julkisesti noteerattuja johdannaissopimuksia, joilla sitoudutaan ostamaan ja myymään esimerkiksi raaka-ainetta tietyllä hinnalla ja tiettynä aikana tulevaisuudessa.

Viimeisimpien Luonnonvarakeskuksen ja Tullin tilastojen mukaan Suomesta myydyn mäntysahatavaran keskimääräinen vientihinta oli tammikuussa 192 euroa kuutiolta ja kuusen 200 euroa.

Lue myös:

USA:han sahatavaraa vievä tekee nyt hyvät tuotot – hinnat nousevat ja laskevat kuin vuoristoradalla

Sahatavara ei ole koskaan ollut näin kallista, arvioi puutavarakauppias – hinnoissa tapahtui alkuvuonna huima nousu, puupula häämöttää kesällä

Hirsitalovalmistaja ryhtyi ostamaan tukkeja metsästä ja sahaamaan itse, koska puusta on pulaa: "Markkinatilanne on niin hurja"

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Sahatavaran hintahulinat jatkuvat USA:ssa – Holzkurier: Hinta nousi viikossa 32 euroa

Ruotsalaiset toiveikkaina: Trumpin puutulleista vauhtia USA:n vientiin

Valio alkaa kaupata Oltermannia Yhdysvaltoihin

Tavaravientiin 8 prosentin kasvu syyskuussa