Metsä

Lukijalta: "Tuhotut metsät" ovat vaurastuttaneet Suomen

Metsänomistajien moittimisen sijaan Ojanen kehottaa katsomaan, miten kaupungistuminen on hävittänyt lopullisesti peltojen ja metsien lisäksi harjuja ja kallioita.
Hannu Huttu
Ojanen ihmettelee, miksi puiden kaataminen, taimien istuttaminen ja niiden kasvusta huolehtiminen on nyt väärin.

Emeritusprofessori Markku Ojanen muistuttaa mielipidekirjoituksessaan, miten metsät ovat auttaneet edellisiä sukupolvia selviytymään ja nostaneet Suomen yhdeksi maailman vauraimmista maista.

Ojanen ihmetteleekin, miksi puiden kaataminen, taimien istuttaminen ja niiden kasvusta huolehtiminen on nyt väärin. Metsät halutaan jättää koskemattomiksi ja sosialisoida yhteiskunnan haltuun. Hän ei ymmärrä, miksi vähenevät hakkuut korvataan tuontipuulla Baltiasta ja Venäjältä. Ilmeisesti sen takia, ettei noissa maissa metsiä tuhota hoitamalla.

Metsänomistajien moittimisen sijaan Ojanen kehottaa katsomaan, miten kaupungistuminen on hävittänyt lopullisesti peltojen ja metsien lisäksi harjuja ja kallioita, jotka eivät koskaan uusiudu. Hakatun puun tilalle kasvaa pian uusi puu.

”Hyvä olisi muistaa myös, että täällä puhdas energia on tuotettu hyvin likaisella energialla jossakin kaukana, yleensä Etelä-Amerikassa, Afrikassa tai Kiinassa, joka tuottaa 60 prosenttia harvinaisista metalleista. Tuhansien kaivosten jäljet eivät koskaan palaudu ennalleen.”

Lue MT:n kaikki mielipidekirjoitukset

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Aarre: Saarissa hakkaaminen ja puiden pois kuljettaminen on kallista – metsänomistajan puukauppatili jää pienemmäksi kuin mantereella

Vastuullinen metsänhoito mietityttää Pirkanmaan seurakuntia – "Seurakunnissa tarvitaan viisautta kestävään metsäomaisuuden hoitoon”

WWF:n uusi ohjelma edistää metsien vastuullista käyttöä – Stora Enso lähti mukaan yhteistyöhön

Ilkeä asenne