Metsä

Lukijalta: "Tuhotut metsät" ovat vaurastuttaneet Suomen

Metsänomistajien moittimisen sijaan Ojanen kehottaa katsomaan, miten kaupungistuminen on hävittänyt lopullisesti peltojen ja metsien lisäksi harjuja ja kallioita.
Hannu Huttu
Ojanen ihmettelee, miksi puiden kaataminen, taimien istuttaminen ja niiden kasvusta huolehtiminen on nyt väärin.

Emeritusprofessori Markku Ojanen muistuttaa mielipidekirjoituksessaan, miten metsät ovat auttaneet edellisiä sukupolvia selviytymään ja nostaneet Suomen yhdeksi maailman vauraimmista maista.

Ojanen ihmetteleekin, miksi puiden kaataminen, taimien istuttaminen ja niiden kasvusta huolehtiminen on nyt väärin. Metsät halutaan jättää koskemattomiksi ja sosialisoida yhteiskunnan haltuun. Hän ei ymmärrä, miksi vähenevät hakkuut korvataan tuontipuulla Baltiasta ja Venäjältä. Ilmeisesti sen takia, ettei noissa maissa metsiä tuhota hoitamalla.

Metsänomistajien moittimisen sijaan Ojanen kehottaa katsomaan, miten kaupungistuminen on hävittänyt lopullisesti peltojen ja metsien lisäksi harjuja ja kallioita, jotka eivät koskaan uusiudu. Hakatun puun tilalle kasvaa pian uusi puu.

”Hyvä olisi muistaa myös, että täällä puhdas energia on tuotettu hyvin likaisella energialla jossakin kaukana, yleensä Etelä-Amerikassa, Afrikassa tai Kiinassa, joka tuottaa 60 prosenttia harvinaisista metalleista. Tuhansien kaivosten jäljet eivät koskaan palaudu ennalleen.”

Lue MT:n kaikki mielipidekirjoitukset

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Lukijalta: "Syyllistän itseäni siitä, että annoin avohakkuun yhteydessä ottaa kannot pois mitättömällä 50 sentin kuutiohinnalla"

Minä syyllistän

Mistä Postin johtamisen ongelmissa oli kyse?

Hirsi silmässä syyllistäjiä