Metsä

Greenpeace: EU-esitys vesitti ilmastotavoitteet – viisi ympäristöjärjestöä marssi ulos kestävän rahoituksen työryhmästä

Bioenergiaa ja metsätaloutta koskevat kriteerit eivät takaa ilmastohyötyjä, Greenpeace sanoo.
Johannes Tervo
Greenpeacen mielestä metsätalous tai -teollisuus ei tarvitse vihreää rahoitusta.

Ympäristöjärjestöt pitävät Euroopan komission esitystä kestävälle rahoitukselle vesitettynä.

"Siellä on mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten lannoitteiden tai hyönteismyrkkyjen käyttö. Komissio esitti alun perin, että tämän ei pitäisi olla 'vihreässä' metsätaloudessa sallittua. Suomi lobbasi vastaan ja sai tahtonsa läpi", Greenpeacen asiantuntija Sini Eräjää kommentoi.

"Meidän mielestä tavallinen metsätalous tai -teollisuus ei tarvitse vihreää rahoitusta, sehän on jo taloudellista toimintaa. Mutta näin nyt kuitenkin kävi."

Greenpeacen mielestä keskiviikkona julkaistu ehdotus pitäisi hylätä Euroopan parlamentissa ja neuvostossa.

"Kriteerien piti olla tiedelähtöiset ja estää viherpesua. Ilmastokriisiä ja luontokatoa kauhistellaan juhlapuheissa, mutta oman maan teollisuuden kestävyyshaasteiden kohdalla on jälleen kerran sokea piste", Greenpeacen Kaisa Kosonen kommentoi Suomen kantaa.

Komissio valmistelee rahoituskriteerejä eri alan asiantuntijoiden kanssa. Ympäristöjärjestöt BirdLife, WWF, T&E, Beuc ja Ecos kertoivat torstaina eroavansa kriteerien valmistelua tukevasta asiantuntijatyöryhmästä.

Yhdeksän asiantuntijajäsentä uhkasi jo aiemmin jättää pestinsä työryhmässä, mikäli kriteeriluonnokset fossiilikaasulle, bioenergialle ja metsätaloudelle pysyisivät komission lopullisessa ehdotuksessa ennallaan.

"Velvollisuutemme on keskeyttää osallistumisemme kestävän rahoituksen foorumiin. Riippumattomia asiantuntijoita ei tule käyttää savuverhona poliittisissa päätöksissä, joilla ei ole yhteyttä faktoihin", BirdLifen asiantuntija Ariel Brunner sanoi.

Lue myös:

Komissio esittää ilmasto- ja metsänhoitosuunnitelmaa yli 13 hehtaarin tiloille – uusien kestävyyskriteerien pelätään lisäävän hallinnollista taakkaa

EU:n tuore metsäsääntely saa MTK:lta ja metsäteollisuudelta pyyhkeitä: "Suomi ei voi hyväksyä"

"Oman maan teollisuuden kestävyyshaasteiden kohdalla on jälleen kerran sokea piste."
Kaisa Kosonen

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Kuusamolainen satelliittimaakotka Klasu ammuttiin Ukrainassa – merikotka Jykä palasi juuri Ruotsista ja sen seuranta jatkuu

Ei tullut edes torjuntavoittoa

Hallitukselta ainoa mahdollinen päätös

Vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomela tahtoo metsien pysyvän EU:n ilmastokriteereissä: "Ei hallituksessa tästä pitäisi pahaa riitaa saada aikaan!"