Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Kommentti: Telttailua vai villiä telttailua? Kielen ilmaisut paljastavat kulttuurien suhteen maastoelämään

Saksankielisissä maissa puhutaan ”villistä telttailusta”, kun se tapahtuu muualla kuin leirintäalueella. Suomessa sama asia on – no, telttailua.
Kimmo Haimi
Suomessa sieniä saa poimia vapaasti, mutta monessa muussa maassa sienestystä ja marjastusta säädellään aluekohtaisesti.

Jokamiehenoikeuksia hehkutetaan koulun alaluokilta lähtien. Toisaalta joka syksy kerrotaan maanomistajista, jotka kyseenalaistavat kaupallisen, usein kasvustoa vahingoittavan marjanpoiminnan.

Jo nämä kaksi näkökulmaa luovat mielikuvaa siitä, että suomalaiset jokamiehenoikeudet ovat poikkeuksellinen asia. Sitä ne ovatkin koko maailman mittakaavassa.

Kuitenkin Suomen naapurimaissa Ruotsissa, Norjassa ja Virossa luonnossa saa toimia jopa vapaammin kuin täällä. Venäjällä yksityismetsiä ei ole, mutta sielläkin kulkeminen valtion metsissä on sallittua.

Sen sijaan jo Tanskassa liikkumista säädellään tarkasti, samoin muualla Euroopassa Tanskasta etelään päin.

Myös huolet jokamiehen­oikeuksien haitoista koetaan maailmalla toisin kuin meillä. Monissa maissa suurimman uhkakuvan aiheuttaa tuli, joka riistäytyy maastossa kulkevien nuotioista ja savukkeista laajoiksi tuhoiksi.

Viestittelimme tätä juttua varten eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa asuvien ystäviemme kanssa.

Kielen ilmaisut paljastavat kulttuurien suhteen maastoelämään. Saksankielisissä maissa puhutaan ”villistä telttailusta”, kun se tapahtuu muualla kuin leirintäalueella. Suomessa sama asia on – no, telttailua.

Sveitsiläiset liikkuvat luonnossa tottuneesti, ja monet perheet tekevät patikkaretkiä joka sunnuntai. Sääntely on kuitenkin tarkkaa. Reitiltä ei saa poiketa ja jos poimii sieniä, ne pitää viedä tarkastuspisteeseen.

Skotlannissa oikeudet ovat Britannian laajimmat. Työkaveri, jolla on sikäläinen puoliso, kertoi maanomistajien kuitenkin suhtautuvan kulkijoihin karsaasti. Monet metsät on aidattu piikkilangalla.

Yhdysvallat osoittautui luonnossa liikkujan kannalta pelottavimmaksi paikaksi.

Siellä yksityismailla ei pääsääntöisesti saa liikkua. Joissain osavaltioissa, kuten Vermontissa, se kuitenkin on luvallista, ellei asiaa ole erikseen kielletty kyltillä. ”En kyllä itse menisi siltikään, ellen olisi paikallinen ja asiasta aivan satavarma”, Yhdysvalloissa pitkään asunut kertoi.

Kantarelleja hän oli poiminut valtion metsästä puolisalaa, koska ei ollut ollut varma, oliko se kyseisessä metsässä sallittua.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

OIKAISU: Sienten keruu ei kuulu Sveitsissä jokamiehenoikeuksiin

Pohjoismaiden asukkaat nauttivat poikkeuksellisesta vapaudesta – monissa maissa yksityisille maille ei ole asiaa ja sienisaalis punnitaan tarkkaan

Luontokartoituksen tavoite on suojella metsiä

Saavatko ympäristöjärjestöt tosiaan kartoittaa yksityisten metsiä jokamiehenoikeudella? Varatuomari: "Sillä on selvä kaupallinen tavoite"