Metsä

Metsäteollisuus ry: Biotalous loistaa poissaolollaan Euroopan komission teollisuusstrategiassa

Metsäteollisuus ry. vaatii, että biotalous nostetaan teollisuusstrategian osaksi.
Kari Salonen
Biotalous on täysin unohtunut EU:n teollisuusstrategiasta.

Metsäteollisuus ry ihmettelee, mihin biotalous on unohtunut Euroopan komissiolta. Sitä tai biopohjaisia materiaaliratkaisuja ei mainita komission teollisuusstrategian päivityksessä.

Euroopan komission keskiviikkona julkaisema teollisuusstrategian päivitys ei tunnusta biotalouden tarjoamia uusiutuvia ratkaisuja teollisuuden vihreän siirtymän mahdollistajina.

Se herättää ihmetystä, sillä komissio tavoittelee teollisuusstrategialla eurooppalaisen teollisuuden kestävää ja kilpailukykyistä kasvua siten, että samalla irtaudutaan fossiilisista tuotannontekijöistä.

Metsäteollisuuden mukaan strategian päämäärät ovat kannatettavat, mutta biotalouden huomiotta jättäminen on erittäin epäjohdonmukaisena.

"Strategiasta on jätetty ulos teollisuudenalat, jotka kehittävät kestävästi kasvatettuihin, uusiutuviin ja kierrätettäviin raaka-aineisiin pohjautuvia materiaaleja, puolivalmisteita ja tuotteita. Olisi johdonmukaista antaa strategiassa merkittävä rooli juuri kestäville teollisuudenaloille, kuten biotaloudelle", sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Biotalouden ratkaisut tukevat Jaatisen mukaan teollisuuden vihreää siirtymää laaja-alaisesti. Eurooppalainen metsäteollisuus on kehittänyt laajan kirjon ilmastomyönteisiä tuotteita ja teknologioita, joilla voidaan korvata fossiilisia ratkaisuja teollisuuden eri arvoketjuissa.

Uusiutuvia ratkaisuja sovelletaan jo muun muassa tekstiileissä, biopolttoaineissa, rakentamisessa, energiantuotannossa, pakkauksissa, muoveissa, kemikaaleissa, elintarvikkeissa ja kosmetiikassa. Uusimpia puupohjaisia teknologioita sovelletaan esimerkiksi terveydenhuollossa sekä akku- ja elektroniikkateollisuuksissa.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi

Lisää kotimaista ruokaa kuntien keittiöihin, vaativat MTK ja ruokateollisuuden työntekijät – "Kuntapäättäjät eivät voi ohittaa äänestäjien selvää tahtoa"