Metsä

Kainuuseen biotuotetehdasta suunnitteleva KaiCell alkaa selvittää uusiutuvan energian mahdollisuuksia

Paltamon biotuotetehdas voisi vastata koko Kajaanin seudun sähkön ja kaukolämmön tarpeesta.
Miska Puumala
Hannu Heikkisen mukaan biopolttoaineissa on löydettävissä merkittäviä synergiaetuja.

KaiCell Fibers Oy ja Loiste-yhtiöt ovat sopineet energiantuotantoon liittyvän yhteistyön kehittämisestä. Aiesopimuksen mukaan yhtiöt selvittävät uusiutuvaan energiantuotantoon liittyviä yhteistyömahdollisuuksia sekä teknisiä ratkaisuja ja investointitarpeita.

KaiCell Fibers Oy:n tavoitteena on rakentaa Paltamoon biotuotetehdas, joka tuottaa 600 000 tonnia valkaistua sellua vuodessa. Tehdas käyttää raaka-aineena havu- ja koivukuitupuuta sekä haketta.

KaiCell Fibers Oy.n toimitusjohtaja Hannu Heikkisen mukaan yhtiö odottaa parhaillaan ympäristöluvasta tehtyjen valitusten käsittelyä. Tehtaan investointipäätös voidaan tehdä, kun luvat saavat lainvoiman.

"Odotan, että KaiCellin investointipäätös voidaan tehdä vuoden 2022 lopulla tai seuraavan vuoden alussa. Siihen asti rahoituksemme on kunnossa, mutta varsinainen iso raha näyttää odottavan lupien lainvoimaisuutta."

Valmistuessaan biotuotetehdas olisi merkittävä bioenergian tuottaja lämmön ja sähkön osalta. Tehtaan kokoluokkaa kuvaa, että prosesseissa sivutuotteena muodostuvalla lämpöenergialla olisi mahdollista kattaa lähes koko Kajaanin seudun kaukolämpötarve.

Tehtaan sähkön tuotantokapasiteetti vastaisi koko Kajaanin seudun sähkönkulutusta.

Biotuotetehtaan puunhankinnan ja tuotantoprosessin yhteydessä syntyy huomattavat määrät biopolttoainetta, jota on myös mahdollista hyödyntää Kajaanissa ja paikallisissa lämpölaitoksissa. 

Heikkisen mielestä aiesopimus on lupaava avaus KaiCellin bioenergia-potentiaalin hyödyntämiselle. Yhtiöt voivat saavuttaa merkittäviä synergiaetuja biopolttoaineiden hyödyntämisessä ja tehtaan raaka-aineiden hankinnassa sekä tuottaa energiaa tehtaan lähiympäristöön ja Kajaanin seudulle.  

Loiste-yhtiöiden toimitusjohtaja Reino Huuskon mukaan energiayhteistyö edistäisi merkittävästi Kajaanin kaupungin ja Loiste-yhtiöiden hiilineutraalia lämmön- ja energiantuotantoa sekä paikallista biopolttoaineiden hankintayhteistyötä.

Loiste vastaa kaukolämmön tuotannosta, jakelusta ja myynnistä Kajaanissa.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Yle uutiset: Äänestysaktiivisuus jatkaa alamäkeään Kainuussa

Heikosti ennakoitavan ympäristösäätelyn vaikutus investointeihin huolettaa MTK:ta

Yle uutiset: Kainuun työttömyys on jo lähellä koronakriisiä edeltävää tasoa: avoimia työpaikkoja ilmoitettiin jälleen ennätysmäärä

Näissä maakunnissa saa perjantaista lähtien kokoontua 50 henkilöä – kesäkuussa rajoitus lievenee myös pääkaupunkiseudulla