Metsä

Ratkaisu glitterin mikromuoviongelmaan? Suomalainen puuglitter heijastaa valoa kuin kovakuoriaisen kuori, mutta ei sisällä muoveja tai myrkyllisiä aineita

Aalto-yliopistossa kehitetty pigmentti listattiin maailmaa muuttavien ideoiden joukkoon.
Esa Naukkarinen
Väri perustuu millimetrin miljoonasosiin pilkottujen selluloosakuitujen kykyyn suodattaa valon aallonpituuksia.

Sateenkaaren väreissä hohtava nanoselluloosasta valmistettu pigmentti listattiin maailmaa muuttavien ideoiden joukkoon. Shimmering wood -värin kehitystä edelsi vuosien kokeilut eri materiaaleilla.

Listauksen teki yhdysvaltalainen innovaatiomedia Fast Company. Noora Yaun ja Konrad Klockarsin Aalto-yliopistossa kehittämä väri ylsi finaaliin taide ja muotoilu -kategoriassa ja sai kunniamaininnan kokeellisten ideoiden kategoriassa.

Rakenteellinen väri perustuu materiaalin kykyyn päästää valoa lävitseen. Siinä ei ole varsinaista väripigmenttiä, vaan se päästää lävitse kaikki valon aallonpituudet yhtä lukuun ottamatta. Kun tämä aallonpituus osuu materiaaliin, se heijastuu takaisin yhteen suuntaan.

Se millaisena väri näkyy, riippuu katselukulmasta. Joistain kulmista katsottuna heijastus voi olla ihmissilmälle näkymätöntä valoa kuten infrapuna- tai UV-valoa, joten väriä ei näy ollenkaan. Ihmissilmälle pinta on täysin läpinäkyvä.

Eläinmaailmassa rakenteellisia värejä ovat esimerkiksi riikinkukkojen, perhosten ja kovakuoriaisten monissa väreissä säihkyvät osat.

Rakenteellisia värejä on tehty keinotekoisesti 1950-luvulta. Säihkyvät värit ja hologrammiefektit saadaan usein aikaan erilaisilla muoveilla ja metalleilla. Osa väreistä voi sisältää jopa lyijyä tai muita myrkyllisiä aineita.

”Tuntuu mahtavalta, että tutkimuksemme pääsi listalle. Toivon, että saavutus tuo laajemmin huomiota väriaineiden ja materiaalien ympäristövaikutuksiin”, Noora Yau sanoo.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Koivusta valmistetusta nanosellusta syntyi haavasidos, jota plastiikkakirurgit ovat jo käyttäneet – UPM:n uuden tuotteen myynti alkaa Suomessa

Nanoselluloosa on ihmeaine, joka pystyy kaappaamaan vaikkapa mikromuovin pyykinpesuvedestä – "Todelliset erityisominaisuudet ymmärretty vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana"

Haluatko liimata itsesi kattoon kiinni?

Vaaleanpunaista väriä ahmitaan tänään – mutta tiesitkö, että se tehdään ötököistä?