Metsä

Metsäkoneiden kauppavauhti on kova – toimitusajat pidentyneet entisestään

Juhlavuotta viettävä Komatsu esitteli Suomessa ensimmäisen kerran uuden 825TX-kuormatraktorin, joka on malliston pienin.
Rami Marjamäki
"Metsäteollisuus, metsänomistajat ja koneyrittäjät ovat yhtä mieltä, että pikkukoneiden tarve kasvaa. Nyt meillä on vastaus näihin toiveisiin", Komatsu Forestin markkinointijohtaja Timo Korhonen kehuu uutta 825TX-kuormatraktoria.

Metsäkoneiden kova kysyntä ja tuotantoa samaan aikaan kiusaava komponenttipula ovat pidentäneet uusien koneiden toimitusaikoja.

Komatsu Forestin markkinointijohtajan Timo Korhosen mukaan nyt tehtyjen kauppojen toimitukset menevät ensi vuoden puolelle. Joitakin malleja asiakkaille voidaan saada vielä tämän vuoden lopulla.

Metsäkoneiden kauppa alkoi kiihtyä koronan aiheuttaman notkahduksen jälkeen jo viime syksynä ja hyvä vauhti jatkuu.

"Suomessa myydään tänä vuonna varmaan vähintään saman verran koneita kuin viime vuonna", Korhonen arvioi.

Eri valmistajien uusia hakkuukoneita ja kuormatraktoreita rekisteröitiin Suomessa viime vuonna yhteensä 520. Kaikkien aikojen ennätysvuonna 2019 määrä oli 626.

Metsäteollisuuden noususuhdanne ja uudet investoinnit, kuten kärkipäässä Metsä Groupin biotuotetehdas Kemiin ja suursaha Raumalle, ovat vahvistaneet metsäkoneyrittäjien uskoa tulevaisuuteen ja intoa uusia kalustoa.

Komatsu esitteli tänään keskiviikkona Pirkkalassa uuden 825TX-kuormatraktorin, joka on Komatsun kuormatraktoreista pienin. Malli oli nyt ensimmäistä kertaa näytillä Suomessa.

Metsäkoneiden koko on Korhosen mukaan maailmalla ollut pitkään kasvussa, koska koneilta on haluttu enemmän tehokkuutta ja tuottavuutta. Kasvavat harvennusten pinta-alat ja pehmeiden maiden lisääntyvät kohteet ovat kuitenkin lisänneet vaatimuksia toiseen suuntaan.

"Meille on tullut entistä enemmän toiveita, että myös pienemmässä päässä pitäisi olla koneita. Metsäteollisuus, metsänomistajat ja koneyrittäjät ovat yhtä mieltä, että pikkukoneiden tarve kasvaa. Nyt meillä on vastaus näihin toiveisiin."

Komatsun metsäkonepuolella vietetään tänä vuonna tuplajuhlavuotta. Japanilainen koko Komatsu-konserni täyttää 100 vuotta.

Komatsu Forestin metsäkoneiden juuret puolestaan ulottuvat 60 vuoden päähän. Vuonna 1961 Valmet päätti ryhtyä valmistamaan runkojuontokoneita. Samaan aikaan Ruotsissa Uumajassa aloitti toiminnan Umeå Mekaniska paikalla, missä Komatsun metsäkoneet nykyisin valmistetaan.

Komatsu hankki Valmet-metsäkoneet omistukseensa Kone Oy:ltä vuonna 2004.

Uumajaan on valmistumassa Komatsu Forestin uusi tehdas, jossa tuotanto alkaa elokuussa.

Suomessa Komatsu oli viime vuonna vajaan viidenneksen markkinaosuudella kolmanneksi suurin Ponssen ja John Deeren jälkeen. Baltiassa Komatsu nousi markkinajohtajaksi yli kolmanneksen markkinaosuudella.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Keslan tulos painui tappiolle – Valko-Venäjän pakotteet leikkasivat tuotantoa

Ponssen vauhti kiihtyi alkuvuonna: "Tilausvirta oli erinomainen" – komponenttipula entistä kovempi haaste

Lausunto: Turpeen tuottajalle korvaus päästöjen vähentymisestä, kun tuotanto lopetetaan ennenaikaisesti

Bioenergia ry ja Energiateollisuus: Turvetyöryhmän esityksistä tarvitaan pian päätöksiä