Metsä

Näitä tuotteita Stora Enson Veitsiluoto on valmistanut – aika ajoi monien ohitse

Aika ajoi Veitsiluodon ohi. Yhtiön papereiden pääkäyttökohteet ovat olleet kopiopaperi, vihkopaperi ja kirjekuoret.
Aura Pilkama
Digitalisoituminen on vaikuttanut oleellisesti paperin käyttöön jo pitkään.

Stora Enson Kemissä sijaitsevan Veitsiluodon tehtaan lakkautus on tuorein osoitus ihmisten digielämän ja -työskentelyn kääntöpuolesta.

Tehtaan päätuotteita ovat yhtiön mukaan olleet kopiopaperi, vihkopaperi ja kirjekuoripaperi. Tuotteita on tehty etenkin vientiin ja päämarkkina on Euroopassa.

Kun korona vei työntekijät etätöihin, ei kopiopaperia kulu Teams-palavereissa likikään niin paljon kuin ennen konttoreissa. Myös vihkopaperin kulutus on laskenut. Muistiinpanoja tehdään koulussa ja työpaikoilla suoraan tiedostoihin tai pilveen, jolloin myös vihkotarve supistuu.

Kirjepostin vähenemisestä puolestaan on kertonut Posti jo monta vuotta. Postin kantoa on vähennetty, laskut tulevat digitaalisesti, tervehdykset whatsappissa eikä kirjekuoria tarvita kuin marginaalisesti vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Veitsiluodossa yksi koneista on tehnyt painopaperia painotuotteisiin ja pakkauskääreisiin.

Suomessa muun muassa koteihin postiluukusta kolahtava Postinen-mainos on yhtiön mukaan aiemmin ollut Veitsiluodon paperia, mutta myös mainostaminen on vähentynyt, mikä syö paperin kysyntään. Tunnettu suomalaiskäyttäjä on ollut myös verottaja, joka on muistanut suomalaisia Veitsiluodon paperille tehdyllä veroilmoituslomakkeella. Senkin moni on ruksinut tehtäväksi suoraan verkossa.

Stora Enso lakkauttaa Veitsiluodon lisäksi myös Kvarsvedenin paperitehtaan Ruotsista. Tehtaan päätuote on aikakauslehtipaperi sekä paperi erilaisiin kaupan mainosjulkaisuihin. Näidenkin kysyntä on pandemian aikana edelleen vähentynyt.

Veitsiluodon tehtaan lakkautuksen jälkeen yhtiölle jää paperintuotantoa Suomeen enää Anjalan tehtaalle Inkeroisiin. Lisäksi Stora Enso tekee papereita kahdella tehtaalla Ruotsissa, kahdella Saksassa ja yhdellä Belgiassa. Paperin osuus liikevaihdosta putoaa kymmeneen prosenttiin.

Lue myös:

Uutistausta Veitsiluodosta: ”Yks kerrallaan putoo napit takista”

Stora Enso vahvisti: Veitsiluodon tehtaat aiotaan sulkea – yhtiö suunnittelee lopettavansa sellun ja paperin tuotannon pysyvästi Veitsiluodossa ja Ruotsissa Kvarnsvedenissa

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Paperin markkina tasapainottuu

Stora Enson puutuotteet ja sellu ennätysvauhdissa – "Kasvua vauhditti perinteisten sahatuotteiden poikkeuksellisen vahva maailmanlaajuinen kysyntä"

Kartongeista tuli uusi kivijalka – Stora Enson toimitusjohtaja uskoo, että kartongeissa on vielä paljon kasvunsijaa – metsään Annica Bresky vetäytyy pohtimaan suuria linjoja

Stora Enson Annica Bresky odottaa, että neuvotteluilla voidaan yhä vaikuttaa EU:n metsästrategiaan – "Pohjoisten maiden pitää korottaa ääntään", myös liittolaisia tarvitaan