Metsä

Lähde retkelle kolmiulotteiseen virtuaalimetsään – piensahurien mallinnuksesta puuttuvat vain tuoksut

Metsäkeskus ja Sahayrittäjät ry toteuttavat maailman ensimmäisen digitaalisen koulutusmallin sahatavaran lujuuslajitteluun.
Kuvakaappaus videolta
Sahayrittäjien ja kuopiolaisen Taustamarkkinat BGMT:n tuottama retki virtuaalimetsään kestää kolme ja puoli minuuttia.

Piensahojen ja höyläämöiden yhteistyö- ja etujärjestö Sahayrittäjät ry on tuottanut yhdessä kuopiolaisen Taustamarkkinat BGMT:n kanssa kolme ja puoli minuuttia kestävän retken kolmiulotteiseen virtuaalimetsään.

Retkellä katselija voi 3D-lasien ja kuulokkeiden avulla tutustua ympärillä kasvavaan metsään ja sen eläimiin.

"Katselija pääsee kokemaan ja aistimaan lähes täydellisen luontokokemuksen lukuun ottamatta metsän omaa tuoksumaailmaa", Sahayrittäjät ry:n puheenjohtaja Timo Ripatti kehuu.

Virtuaalinen metsäretki julkistettiin tiistaina Kuopiossa. Samassa yhteydessä Sahayrittäjät esitteli digitaalisen 3D-koulutusmallihankkeen sahatavaran lujuuslajitteluun.

LujaDigi-hanke toteutetaan yhdessä metsäkeskuksen kanssa. Hanketta rahoittaa Marjatta ja Eino Kollin säätiö. Koulutusmallin on määrä valmistua vuoden 2023 loppupuolella.

Suomessa on käytössä yhteispohjoismainen havupuusahatavaran visuaalinen Insta 142 -lujuuslajittelustandardi. Visuaalisessa eli näköaistiin perustuvassa lujuuslajittelussa tarkastellaan muun muassa oksien määrää ja sijaintia, sahatavarakappaleen kieroutta ja mahdollisia halkeamia sekä vuosiluston paksuutta.

Nykyisellään visuaalisen lujuuslajittelijan oikeuden saadakseen opiskelijan pitää käydä viisi päivää kestävä kurssi ja suorittaa loppukoe.

"Uuden 3D-virtuaalimaailmaan sijoittuvan koulutusmallin avulla opiskelija voi opiskella lujuuslajittelua työpaikallaan tai omaehtoisesti kotona. Ainoastaan loppukoe suoritetaan tutkinnon vastaanottajan valvonnassa", Ripatti kertoo.

Näin säästyy hänen mukaansa aikaa ja kustannuksia. Hän uskoo, että koulutusmallia on mahdollista viedä myös muihin Pohjoismaihin.

Tämän linkin takaa löytyy retki Lähipuu-virtuaalimetsään 3D-versiona, jota voi katsella 3D-lasien avulla. Jos laseja ei ole, voi katsoa 3D-version alla olevaa videoa.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Metsänomistajalle parempi hinta laatupuusta, lupaavat Sahayrittäjät – ”Hyvä raaka-aine antaa hyvän lopputuotteen"

Yhden miehen sahoillakin nautitaan sahabuumista: Egyptistä ja Tunisiasta asti on sadellut kyselyitä – "Nyt jos koskaan kannattaa sahauttaa omia puita"

Metsätietoa on tarjolla

Pelimaailma auttaa metsänhoidossa – MT testasi, kuinka Virtuaalimetsä-sovellus toimii käytännössä