Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Taimia uhkaavat monenlaiset tuhot – Aarre: Näin tunnistat ahavatuhon

Ahavaksi kutsutaan ilmiötä, jossa kevätauringon lämmittäessä taimen neulaset alkavat haihduttaa mutta juuret eivät saa routaisesta maasta vettä.
Hanne Manelius
Taimen ranka on surullisen ruskea, mutta tyvellä vihertää. Tämä taimi toipuu ahavan vaurioista.

Näkymä Konneveden Alkulan kylällä sijaitsevalla uudistusalalla saa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen metsänhoitoesimiehen Juho Laitisen huokaisemaan syvään. Minne vain katseensa kääntää, ruskettuneita taimia riittää.

”Tämä oli viime kesän viimeisiä istutustyömaita. Istutusta oli edeltänyt pitkä hellejakso, ja mietin jo silloin, miten taimet selviytyvät”, Laitinen muistelee.

Asia mietitytti niin paljon, että kesälomansa jälkeen Laitinen kävi ensi töikseen tarkistamassa taimikon kunnon.

”Hieman pelonsekaisin tuntein nousin autosta ja huokaisin helpotuksesta, kun jokaisen taimen latvassa oli viiden sentin pituinen, kirkkaanvihreä kasvu. Mutta näköjään tuli huokaistua liian aikaisin.”

Vaikka kesä oli kuuma, yksin sitä ei taimituhosta voi syyttää. Kunhan istutuspaakku istutettaessa on märkä, taimet kyllä pärjäävät.

”Kuivuus on harvoin ongelma. Metsäpalovaroitus saattaa olla voimassa ja maa niin kuiva, että pölisee. Ja silti taimet selviävät. Ne kestävät ihan käsittämättömiä.”

Laitinen nyppää yhden taimen irti mättäästä. Vaaleita jouhia muistuttavat juuret puskevat ulos paakusta.

”Tästäkin näkee, että taimi on lähtenyt istutuksen jälkeen kasvuun.”

Jos ei kuivuus, niin mikä sitten? Pikkutaimia uhkaavista tuholaisista yleisin on tukkimiehentäi. Myös myyrät voivat kannanvaihtelun huippuvuosina aiheuttaa pahoja tuhoja. Lisäksi erilaiset sienitaudit, kuten ruosteet ja karisteet, voivat vioittaa taimia.

Tällä kertaa taimikosta ei kuitenkaan löydy viitteitä kuoriaisen tai myyrän nakerruksesta, eikä ruskettuneissa neulasissa näy rihmastoa tai itiömassaa. Vaikuttaa siltä, että taimet vei ahava.

Ahavaksi kutsutaan ilmiötä, jossa kevätauringon lämmittäessä taimen neulaset alkavat haihduttaa mutta juuret eivät saa routaisesta maasta vettä. Käytännössä taimi siis haihduttaa itsensä hengiltä.

Ahavatuhossa neulaset kuivuvat punertavanruskeiksi. Mitä vakavampi tuho, sitä suurempi osa taimesta ruskettuu. Lievässä tuhossa vauriot jäävät latvaan.

Milloin täydennysistutus kannattaa tehdä? Mikä on viimeinen hetki täydentää vajaa taimikko? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen

WWF:n uusi ohjelma edistää metsien vastuullista käyttöä – Stora Enso lähti mukaan yhteistyöhön

Istutusketjuun panostaminen vähentää taimien talvituhotuhoriskejä – lue vinkit metsänuudistamisen suunnitteluun

Monelle puutarhanhoidosta innostuneelle vuohenputki on se viheliäisin rikkaruoho, mutta se on myös maukas villiyrtti – Aarre vinkkaa, miten vuohenputkesta saa varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn