Metsä

Taimia uhkaavat monenlaiset tuhot – Aarre: Näin tunnistat ahavatuhon

Ahavaksi kutsutaan ilmiötä, jossa kevätauringon lämmittäessä taimen neulaset alkavat haihduttaa mutta juuret eivät saa routaisesta maasta vettä.
Hanne Manelius
Taimen ranka on surullisen ruskea, mutta tyvellä vihertää. Tämä taimi toipuu ahavan vaurioista.

Näkymä Konneveden Alkulan kylällä sijaitsevalla uudistusalalla saa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen metsänhoitoesimiehen Juho Laitisen huokaisemaan syvään. Minne vain katseensa kääntää, ruskettuneita taimia riittää.

”Tämä oli viime kesän viimeisiä istutustyömaita. Istutusta oli edeltänyt pitkä hellejakso, ja mietin jo silloin, miten taimet selviytyvät”, Laitinen muistelee.

Asia mietitytti niin paljon, että kesälomansa jälkeen Laitinen kävi ensi töikseen tarkistamassa taimikon kunnon.

”Hieman pelonsekaisin tuntein nousin autosta ja huokaisin helpotuksesta, kun jokaisen taimen latvassa oli viiden sentin pituinen, kirkkaanvihreä kasvu. Mutta näköjään tuli huokaistua liian aikaisin.”

Vaikka kesä oli kuuma, yksin sitä ei taimituhosta voi syyttää. Kunhan istutuspaakku istutettaessa on märkä, taimet kyllä pärjäävät.

”Kuivuus on harvoin ongelma. Metsäpalovaroitus saattaa olla voimassa ja maa niin kuiva, että pölisee. Ja silti taimet selviävät. Ne kestävät ihan käsittämättömiä.”

Laitinen nyppää yhden taimen irti mättäästä. Vaaleita jouhia muistuttavat juuret puskevat ulos paakusta.

”Tästäkin näkee, että taimi on lähtenyt istutuksen jälkeen kasvuun.”

Jos ei kuivuus, niin mikä sitten? Pikkutaimia uhkaavista tuholaisista yleisin on tukkimiehentäi. Myös myyrät voivat kannanvaihtelun huippuvuosina aiheuttaa pahoja tuhoja. Lisäksi erilaiset sienitaudit, kuten ruosteet ja karisteet, voivat vioittaa taimia.

Tällä kertaa taimikosta ei kuitenkaan löydy viitteitä kuoriaisen tai myyrän nakerruksesta, eikä ruskettuneissa neulasissa näy rihmastoa tai itiömassaa. Vaikuttaa siltä, että taimet vei ahava.

Ahavaksi kutsutaan ilmiötä, jossa kevätauringon lämmittäessä taimen neulaset alkavat haihduttaa mutta juuret eivät saa routaisesta maasta vettä. Käytännössä taimi siis haihduttaa itsensä hengiltä.

Ahavatuhossa neulaset kuivuvat punertavanruskeiksi. Mitä vakavampi tuho, sitä suurempi osa taimesta ruskettuu. Lievässä tuhossa vauriot jäävät latvaan.

Milloin täydennysistutus kannattaa tehdä? Mikä on viimeinen hetki täydentää vajaa taimikko? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Vakuutusyhtiöt takovat tuottoa luonnon monimuotoisuudella – suomalaisyhtiön rahasto ostaa ja vuokraa metsiä FSC-suojelualueiksi

Metsänomistajille erävoitto EU:sta – taksonomian hurjina pidetyt ympäristökriteerit ovat ottamassa aikalisän, komissio etsii lisää metsäosaamista paketin valmisteluun

Metsänomistajat ansaitsevat kiitoksen

Aarre: Korona-aika on kasvattanut valmistalojen kysyntää – puun hinnannousu on kuitenkin jäänyt valmistajien tappioksi