Metsä

Moni metsänomistaja ei tunne tätä lakisääteistä vakuutusta – Mela-johtaja kertoo, kenelle se on pakollinen

Myel-vakuutus on pakollinen, jos metsänomistaja omistaa tietyn määrän metsää ja tekee metsätilan töitä riittävissä määrin itse.
Hanne Manelius
Myel-vakuutuksen ehdot voivat täyttyä, jos metsänomistaja tekee tilallaan itse työtä.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on aloittanut toukokuussa uuden kampanjan metsänomistajien tavoittamiseksi.

Mela yrittää tavoittaa noin 460 metsänomistajaa, joiden kuuluisi verotietojen perusteella todennäköisesti ottaa maatalousyrittäjien eläkelain (myel) mukainen vakuutus.

”Olemme ottaneet mukaan tällä kertaa sellaisia metsänomistajia, joiden 2c-lomakkeella näkyy, että hankintahakkuita on tehty yli tietyn rajan. Se osoittaa, että metsänomistaja on aktiivinen omassa metsässään”, kertoo Melan vakuutus- ja korvauspalveluista vastaava johtaja Antti Huhtamäki.

Metsänomistaja on velvollinen ottamaan myel-vakuutuksen, jos hän tekee metsätilallaan työtä vuodessa vähintään 4 032 euron arvosta. Työ voi olla metsätyötä tai hallinnollista työtä.

Myel-velvollisuuden ehtona on lisäksi Etelä-Suomessa vähintään 50 hehtaarin, Keski-Suomessa 75 hehtaarin ja Pohjois-Suomessa 100 hehtaarin pinta-ala.

Pelkkä suuri metsäpinta-ala ei aiheuta myel-velvollisuutta. Vakuutusta ei siis tarvitse ottaa, jos metsätilan työt teetetään ulkopuolisilla. Lisäksi suuri osa metsänomistajista on eläkkeensaajia, joiden ei luonnollisestikaan tarvitse ottaa eläkevakuutusta.

Pienimmän työtulon mukainen maksu vuonna 2021 on alle 53-vuotiailta sekä 63-vuotiailta ja sitä vanhemmilta 524,72 euroa, 53–62-vuotiailta 557,38 euroa. Maksu peritään neljässä erässä.

Jos metsänomistaja tekee tilallaan erityisen paljon työtä, hän voi korottaa metsätyötuloaan ja eläkemaksuaan, jolloin eläkettäkin karttuu enemmän. Yhtä lisäpäivää kohti työtuloa voidaan korottaa runsaalla 100 eurolla.

Vuoden vaihteessa pelkästään metsätilan takia myel-vakuutettuja oli Huhtamäen mukaan 3 200. Viime vuosina heidän määränsä on lisääntynyt parillasadalla. Mela alkoi aktiivisesti tavoitella metsänomistajia vakuutuksen piiriin kolme vuotta sitten sen jälkeen, kun Finanssivalvonta oli siihen kehottanut.

Huhtamäki arvelee, että myel-velvollisia metsänomistajia on vieläkin paljon vakuuttamatta.

”Valitettavasti monet metsänomistajat eivät ole tietoisia myel-vakuutuksesta. Jotkut kysyvät, miksi he eivät ole aikaisemmin saaneet tietoa asiasta.”

Moni ansiotyössä käyvä voi ajatella, että hänen eläke- ja tapaturmavakuutuksensa on hoidettu työnantajan kautta. Jos kuitenkin metsätyössä sattuu vahinko, työnantajan vapaa-ajalle ottama tapaturmavakuutus ei välttämättä korvaa kuluja.

”On tärkeää, että tapaturman kulut saadaan hoidettua ja saadaan sairauspäivärahaa tai jopa eläkettä, jos oikein huonosti käy.”

Huhtamäen mukaan Mela pääsee kampanjoissaan tavoittamien metsänomistajien kanssa lähes aina yhteisymmärrykseen. Mela on joutunut pakkovakuuttamaan vain yksittäisiä metsänomistajia vuosien varrella.

Myel-maksut ovat verovähennyskelpoisia. Myel-eläke ei aiheuta vähennyksiä tai yhteensovittamisia muihin eläkkeisiin, vaan se maksetaan aikanaan muun kertyneen eläkkeen päälle.

”Myel yhdistettynä tapaturmavakuutukseen on metsänomistajalle varsin hyvä sijoitus. Siinä kyllä rahoilleen saa hyvän vastineen”, Huhtamäki lupaa.

Lue myös:

Myel-vakuuttamattomat metsänomistajat joutuvat suurennuslasin alle: Mela ryhtyy tutkimaan

Huhkitko metsätöissä ilman vakuutusturvaa? Moni metsänomistaja luottaa palkkatyön vakuutuksen kattavan vahingot

Verovähennyksiä ja hankintahakkuita tekevät isojen metsätilojen omistajat kiinnostavat Melaa

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Verovähennyksiä ja hankintahakkuita tekevät isojen metsätilojen omistajat kiinnostavat Melaa

Myel-vakuuttamattomat metsänomistajat joutuvat suurennuslasin alle: Mela ryhtyy tutkimaan

Valtion tuki viljelijöiden eläkkeille kasvaa – mutta yrittäjäeläkkeille vielä nopeammin

Huhkitko metsätöissä ilman vakuutusturvaa? Moni metsänomistaja luottaa palkkatyön vakuutuksen kattavan vahingot