Metsä

Kuhmolaisyritys pelastaa kainuulaiset jättitukit sellukattilalta: "Kookas puu saa arvoisensa paikan esimerkiksi kurkihirtenä"

Sahoille liian suuret puut pääsevät Luottopuun käsittelyssä kunniapaikoille.
Kai Tirkkonen
Hannu Kurkinen havainnollistaa jättipuiden kokoa. Ikää puilla on noin 200 vuotta.

Elettiin syksyä 2018, kun metsäpalveluyrittäjä Mikko Mikkosen puhelin soi. Tutulla asiakkaalla oli kolmen hehtaarin päätehakkuuleimikko.

"Asiakas ilmoitti, että puiden keskitilavuus on yli kuutiometrin", Mikkonen kertoo.

Ei auttanut kuin lähteä katsomaan, miten puut voisi jatkojalostaa. Paikalla selvisi, että puut olivat vielä paljon tätä suurempia.

"Vanhat metsurit olivat ihmeissään. Varmaa oli, että niitä ei päästettäisi sellukattilaan."

Useimmilla pohjoisen sahoilla 55 senttimetriä on yläraja tukin rinnankorkeusläpimitalle. Ne eivät mahdu sahalinjalle.

Siitä lähti idea ostaa ja jatkojalostaa puita, jotka ovat sahoille liian suuria. Suurimpien puiden läpimitta tyvellä on jopa 90 senttiä.

Kai Tirkkonen
Hannu Kyllönen muotoilee akkukäyttöisellä moottorisahalla valtavan puunrungon tyveä. Akkukäyttöisessä on se etu, ettei tarvitse työskennellä bensan katkussa eikä saha tärise niin paljon.

Mikkonen ja hänen yhtiökumppaninsa Hannu Kurkinen aloittivat vuonna 2019 toiminnan Luottopuu Oy:n nimellä. Pääasiassa leipä tulee perinteisestä puukaupasta ja metsäpalveluista.

Yritys myy asiakkaiden puut kumppaneilleen kuudessa eri puutavaralajissa: kuitupuu, parru, pikkutukki, tukki, sorvitukki ja pylväs.

Ylisuurista puista yritys veistää käsin hirsikehikoita. Lisäksi niistä valmistetaan myös yksilöllisiä huonekaluja, lattialankkuja sekä katto- ja seinäpaneeleja.

Luottopuun palkkalistoilla ei ole omistajien lisäksi muita työntekijöitä, vaan kaikki tuotanto tapahtuu kumppaniyritysten voimin.

Välillisesti yritys työllistää noin 20 henkilöä.

Kai Tirkkonen
Kirvesmies Arto Eronen mittaa hirren korkeudeksi 60 senttimetriä rakenteilla olevan mökin kuistilla.

Tarjontaa jättipuista riittää nyt jonoksi asti.

"Jopa Turusta saakka on otettu yhteyttä, mutta Kainuuta kauempaa niitä ei kannata hakea", Mikkonen toteaa.

Tavallisesti kauppa menee niin, että jokin isoista puunostajista, kuten Pölkky Oy, Kuhmo Oy tai Sotkamon metsänhoitoyhdistys tarjoaa ylisuuria puita omilta leimikoiltaan ja Luottopuu käy ne sieltä erikseen kaatamassa.

Jättipuut kaadetaan pitkälaippaisten moottorisahojen ja kaatorautojen avulla. Sitten ne karsitaan ja katkaistaan niin, että rungon latvaläpimitta on vähintään 42 senttimetriä.

Ajokone kuljettaa rungot tienvarteen, josta ne kuljetetaan puutavara-autolla Luottopuun varastolle.

Rungot sahataan vaakavannesahalla 31 sentin paksuisiksi pelkkahirsiksi. Hirret saavat kuivua taapelissa vuoden verran ennen kuin niitä aletaan veistää, Kurkinen selvittää työvaiheita.

4–15 metriä pitkiä ja tonnien painoisia hirsiä liikutetaan pyöräkuormaajan avulla.

Kai Tirkkonen
Luottopuu on rakennuttanut muutamia hirsirakennuksia valmiiksi asti. Tavallisesti myydään pelkkä hirsikehikko pystytyksineen.

Metsänomistaja saa jättipuusta "reilun tukin hinnan", Kurkinen kertoo.

"Jättipuita voi olla vaikea saada myydyksi. Moni metsänomistaja on tyytyväinen, että kookas puu saa arvoisensa paikan esimerkiksi kurkihirtenä", Mikkonen toteaa.

Luottopuun hirsitiimi veistää nykytahdilla 3–4 kehikkoa vuodessa. Jokainen kehikko tehdään ennakkotilauksesta.

Yritys on halunnut pitäytyä käsinveistossa, jolloin lopputuloksena on yksilöllinen ja perinnettä vaaliva rakennus.

"Jos koneella tekisi, ei jälki olisi samannäköistä", Kurkinen painottaa.

Hirsikehikko veistetään sisätiloissa ja pystytetään asiakkaalle valmiiksi. Muutaman rakennuksen Luottopuu on rakennuttanut valmiiksi asti saunan lauteita ja sähkötöitä myöten.

Hirsikehikolle tulee hintaa noin 300 euroa metriltä. Koneveistetty lamellihirsi on toki edullisempaa, mutta yrittäjien mukaan niitä ei voi verrata keskenään.

"Massiivihirsi on vapaasti hengittävä, terveellinen ja yksilöllinen. Sitä ei tarvitse eristää sisä- eikä ulkopuolelta", Kurkinen summaa.

Kai Tirkkonen
Yhtiökumppanit Mikko Mikkonen ja Hannu Kurkinen uskovat, että hirsirakentaminen kasvattaa osuuttaan Luottopuun liikevaihdosta.

Luottopuu Oy

  • Mikko Mikkonen perusti vuonna 2014 toiminimen Puunosto M. Mikkonen. Hän oli silloin vielä Rajavartiolaitoksen palveluksessa.
  • Yhtiökumppaniksi tuli OP Kuhmon entinen toimitusjohtaja Hannu Kurkinen ja yrityksen nimeksi tuli Luottopuu Oy vuonna 2019.
  • Kuhmolaisen entinen päätoimittaja Timo Kyllönen tuli yrityksen toimintaan mukaan vuonna 2020.
  • Tärkeimmät toimialat ovat puun osto, hirsirakentaminen ja metsälannoitus.
  • Liikevaihtoa kertyy noin neljä miljoonaa euroa vuodessa. Hirsirakentamisen osuus on noin 10 prosenttia.
  • Yritys ostaa puuta nyt noin 80 000 kuutiota vuodessa. Lähiajan tavoite on 100 000 kuutiota vuodessa.
  • Ylisuuria puita yritys ostaa noin 500 kuutiometriä eli noin 150 runkoa vuodessa.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Hirsihuuma jatkuu voimakkaana: Hirsirakentaja Salvos palkkaa 50 uutta työntekijää

Aarre: Koronapandemia on kiihdyttänyt kotimaisten hirsisten piharakennusten kysyntää – nyt arvostetaan tilaa ja valoa, jopa huussit ovat isompia kuin ennen

Mökit käyvät nyt kaupaksi kuin kuumille kiville – kestopuun myynti voi rikkoa viime vuoden ennätyksen

Tutkijat vertailivat uusia rahkasammalesta ja turpeesta valmistettuja eristetuotteita perinteiseen selluvillaan ja kutterinlastuun: Hiilijalanjäljen ero pahimmillaan yli 30-kertainen