Metsä

Sellun hinta Euroopassa uuteen ennätykseen – Kiinassa pientä laskua

Shanghain pörssissä sellun futuurihinnat ovat heikentyneet viime viikkoina.
Juha Sinisalo
Pitkäkuituisen havupuusellun hinta Euroopassa on noussut markkinoita seuraavan Fastmarkets Foexin mukaan jo yli 1 260 dollariin tonnilta. Arkistokuva on Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren tehtaalta Raumalta.

Pitkäkuituisen havupuusellun hinta on kivunnut Euroopassa uuteen ennätykseen. Sellukauppaa käydään nyt korkeammin hinnoin kuin edellisenä huippuvuonna 2018.

Markkinoita seuraavan Fastmarkets Foexin mukaan havusellun tonnihinta nousi tällä viikolla viime viikon noteerauksesta noin 45 dollaria yli 1 260 dollariin. Vuoden 2018 syksyllä hinta oli kalleimmillaan 1 230 dollaria tonnilta.

Kiinassa sellun hinnan nousu on sen sijaan pysähtynyt ja tehdyistä kaupoista kertovat Foexin indeksit kääntyneet hienoiseen laskuun.

Shanghain pörssissä sellun futuurihinnat ovat heikentyneet viime viikkoina vajaan 100 dollaria tonnilta, mikä on lisännyt arvioita hintatason kääntymisestä Kiinassa pysyvästi laskuun.

Futuurit ovat julkisesti noteerattuja johdannaissopimuksia, joilla sitoudutaan ostamaan ja myymään esimerkiksi sellua tietyllä hinnalla, tiettyyn aikaan tulevaisuudessa.

Ruotsalainen Södra Cell ilmoitti toukokuun lopulla korottavansa havusellun hintaa Euroopassa 1 380 dollariin tonnilta kesäkuun alusta lähtien.

Södra Cellin myynti- ja markkinointijohtajan Henrik Wettergrenin mukaan kova kysyntä ylittää tarjonnan ja korotusilmoitus heijastaa yleistä markkinatunnelmaa.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren myynti- ja asiakkuusjohtaja Ari Harmaala uskoo, että havusellun hinta voi vahvistua edelleen vielä jonkin verran Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kun yhteiskunnat avautuvat koronapandemian rajoituksista.

"Kysyntä tulee lisääntymään, kun ihmiset alkavat taas kulkea ja käydä ravintoloissa, hotelleissa ja julkisissa tiloissa. Silloin tarvitaan kuitteja, vessapaperia ja painopaperia."

Kiinan hintakehitystä on Harmaalan mukaan vaikeampi arvioida.

"Kiinassa indekseissä on taittuminen tapahtunut. Laskeeko varsinainen sellun markkinahinta oleellisesti vai ei, sitä on vähän aikaista sanoa."

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Räjähdys kytee työmarkkinoilla

Metsäyhtiöiltä odotetaan roimia tulosten parannuksia – näkymät hyvät lukuun ottamatta painopapereita, Danske Bank arvioi

Metsä Group vahvistaa tutkimus- ja kehitystyötä: kehitteillä 3D-kuitutuotteita Valmetin kanssa

VR:n 35 uutta vaunua alkavat tuoda haketta Venäjältä Metsä Groupin Joutsenon sellutehtaalle Lappeenrantaan