Metsä

Sellun hinta Euroopassa uuteen ennätykseen – Kiinassa pientä laskua

Shanghain pörssissä sellun futuurihinnat ovat heikentyneet viime viikkoina.
Juha Sinisalo
Pitkäkuituisen havupuusellun hinta Euroopassa on noussut markkinoita seuraavan Fastmarkets Foexin mukaan jo yli 1 260 dollariin tonnilta. Arkistokuva on Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren tehtaalta Raumalta.

Pitkäkuituisen havupuusellun hinta on kivunnut Euroopassa uuteen ennätykseen. Sellukauppaa käydään nyt korkeammin hinnoin kuin edellisenä huippuvuonna 2018.

Markkinoita seuraavan Fastmarkets Foexin mukaan havusellun tonnihinta nousi tällä viikolla viime viikon noteerauksesta noin 45 dollaria yli 1 260 dollariin. Vuoden 2018 syksyllä hinta oli kalleimmillaan 1 230 dollaria tonnilta.

Kiinassa sellun hinnan nousu on sen sijaan pysähtynyt ja tehdyistä kaupoista kertovat Foexin indeksit kääntyneet hienoiseen laskuun.

Shanghain pörssissä sellun futuurihinnat ovat heikentyneet viime viikkoina vajaan 100 dollaria tonnilta, mikä on lisännyt arvioita hintatason kääntymisestä Kiinassa pysyvästi laskuun.

Futuurit ovat julkisesti noteerattuja johdannaissopimuksia, joilla sitoudutaan ostamaan ja myymään esimerkiksi sellua tietyllä hinnalla, tiettyyn aikaan tulevaisuudessa.

Ruotsalainen Södra Cell ilmoitti toukokuun lopulla korottavansa havusellun hintaa Euroopassa 1 380 dollariin tonnilta kesäkuun alusta lähtien.

Södra Cellin myynti- ja markkinointijohtajan Henrik Wettergrenin mukaan kova kysyntä ylittää tarjonnan ja korotusilmoitus heijastaa yleistä markkinatunnelmaa.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren myynti- ja asiakkuusjohtaja Ari Harmaala uskoo, että havusellun hinta voi vahvistua edelleen vielä jonkin verran Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kun yhteiskunnat avautuvat koronapandemian rajoituksista.

"Kysyntä tulee lisääntymään, kun ihmiset alkavat taas kulkea ja käydä ravintoloissa, hotelleissa ja julkisissa tiloissa. Silloin tarvitaan kuitteja, vessapaperia ja painopaperia."

Kiinan hintakehitystä on Harmaalan mukaan vaikeampi arvioida.

"Kiinassa indekseissä on taittuminen tapahtunut. Laskeeko varsinainen sellun markkinahinta oleellisesti vai ei, sitä on vähän aikaista sanoa."

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Sellun huippuhinnat ovat säilyneet Euroopassa vakaina – Kiinassa hintojen heikkeneminen jatkuu

Kemin biotuotetehdas kääntää puuvirrat etelästä pohjoiseen

Ilouutinen Keski-Suomeen

"Äänekosken viilupuutehdas on erittäin tervetullut investointi – puuta löytyy varmasti uudelle yksikölle"