Metsä

Vieno-kesämyrskyn kaatamien puiden korjuulla on kiire – tukit sinistyvät nopeasti pilalle

Sähköt ovat päivällä olleet poikki yli 60 000 kotitaloudelta. Eniten sähköongelmia on puolen päivän aikaan ollut Kuopiossa.
Johannes Tervo
Kesämyrsky on kaatanut puita ja katkonut sähköjä. Arkistokuva on viime syksyltä Vaasan seudulta.

Vieno-kesämyrsky on pyyhkäissyt aamun aikana Sisä-Suomeen ja aiheuttanut runsaasti sähkökatkoja esimerkiksi Keski-Suomessa ja Savossa. Energiateollisuuden sähkökatkoseurannan mukaan pahin tilanne on nyt Kuopiossa, missä oli kello 12.40 raportoitu yli 6 000 vikailmoitusta. Koko maassa sähköttä oli aamulla yli 45 000 sähköyhtiöiden asiakasta, puolen päivän jälkeen sähköttömiä oli jo yli 60 000. Myrsky siirtyy edelleen idän suuntaan, ja Energiateollisuus varoittaa lisääntyvistä vikatilanteista tämän päivän aikana.

Kesäaikana kaatuneiden puiden korjuussa on syytä toimia ripeästi, muistuttaa Suomen metsäkeskuksen asiakasneuvoja Anders Wikberg. Vielä ei ole tietoa, kuinka paljon puita on kaatunut. Ainakaan Vaasan seudulla tilanne ei vaikuta pahalta, Wikberg arvioi.

"Jos puuta kaatuu tähän vuodenaikaan, puut pitäisi saada korjattua nopeasti, sillä tukit sinistyvät."

Sinistyneet tukit eivät kelpaa enää sahalle, jolloin niiden taloudellinen arvo romahtaa murto-osaan. Tänä vuonna on erittäin vilkas vuosi puukaupassa ja puun korjuussa, joten isomman myrskytuhon korjuusta kannattaa heti olla yhteydessä metsäammattilaisiin. Myrskyn kaatamien puiden korjuu on syytä jättää ammattilaisille.

Tuulen kaatamiin puihin voi iskeytyä myös tuholaisia.

"Kirjanpainajien parveiluaika oli tosin jo aikaisemmin. Jos puut kaatuvat tällä viikolla, kuoriaiset eivät ole niihin päässet vielä iskeytymään. Laissa määrätty havupuun pois keräämisen tämän kesän määräaika koskee edellisen vuoden syyskuun alun ja toukokuun lopun välillä kaatuneita tai kaadettuja puita", Wikberg muistuttaa.

Määräajat vaihtelevat alueittain. Etelä-Suomessa ensimmäinen määräaika on 1.7. ja se koskee mäntyjen korjuuta.

Pieniä määriä tuulen kaatamia puita saa jättää metsään.

"Poista vahingoittuneet, tyviläpimitaltaan yli 10-senttimetriset kuusipuut 10 kuutiometriä hehtaarilla ylittävältä osalta ja kaarnoittuneet, tyviläpimitaltaan yli 10-senttimetriset mäntypuut 20 kuutiometriä hehtaarilla ylittävältä osalta", metsäkeskuksen verkkosivuilla neuvotaan myrskypuiden korjuusta.

Tarkat ohjeet metsätuholain korjuuvaatimuksista löytyvät metsäkeskuksen verkkosivulta.

Lue myös:

Video: Kirjanpainajien parveiluaika on pahimmillaan – tällaisissa kohteissa kannattaa olla erityisen tarkkana

Juttua päivitetty 15.6. kello 12.45.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Neljäsosa suomalaisista ja valtaosa maatilallisista menettänyt omaisuuttaan myrskyssä – moni myös pelkää myrskyjä

Myrskytuhojen korjaaminen jatkuu vielä ensi vuoden puolelle ja sahojen kesätauko hidastaa töitä vielä entisestään

Yle uutiset: Rajuilmojen aiheuttamista metsätuhoista tuli kallis sekasotku – korjaaminen on hidasta, kallista ja vaarallista

Juhannusviikon myrskyt kaatoivat kymmeniä hehtaareja metsää myös Etelä-Savossa