Metsä

Aarre: Saarissa hakkaaminen ja puiden pois kuljettaminen on kallista – metsänomistajan puukauppatili jää pienemmäksi kuin mantereella

Saarihakkuun suurin haaste on vesi: kuinka kuljettaa hakkuukalusto saareen ja takaisin, kuinka rahdata puutavara pois. Aarre seurasi saarihakkuuta Saimaalla kesällä 2018.
Johanna Kokkola
Kovapohjainen, riittävän nopeasti syvenevä ranta on hyvä lastauspaikka. Hakkuun jälkeen paikkaa ei juuri erota järveltä käsin.

”Saarihakkuukausi kestää yleensä toukokuusta syyskuun loppuun. Lokakuussa kelit alkavat olla niin huonot, että se on jo turvallisuuskysymys”, kertoo UPM Metsän metsäasiakaspäällikkö Markus Häikiö.

Saarimetsien hakkuut tehdään käytännössä lähes samalla tavalla kuin mantereellakin. Yksi ero on se, että saarisavotassa pyritään kerralla keskimäärin suurempiin hakkuumääriin kuin mantereella hyvien tieyhteyksien päässä. Muuten kustannukset karkaavat käsistä. Saarihakkuun yhteyteen pyritään liittämään ainakin yksi päätehakkuukuvio.

Yksittäiseltä hakkuutyömaalta tulisi liian vähän puuta, joten käytännössä saaressa tehdään monesti samalla kertaa hakkuita useamman metsänomistajan leimikoissa. Silloin työ on taloudellisesti järkevää. Toinen tapa on tehdä hakkuita peräjälkeen naapurisaarissa, jolloin tehtaille kuljetettavaksi saadaan riittävä määrä puuta kerralla.

Vaikka saarihakkuiden suunnittelu ja työt toteutetaan mahdollisimman tehokkaasti, saarissa hakkaaminen ja puiden pois kuljettaminen on kalliimpaa kuin mantereella.

”Kaiken kaikkiaan saarihakkuiden organisoiminen järkevästi vaatii pitkäjänteisyyttä. Liikkuminen vie enemmän aikaa siksikin, että kohteelle kuljetaan veneellä. Kun lautta lähtee tietystä paikasta, se ei palaa takaisin”, UPM Metsän metsäasiakasvastaava Seppo Sorjamaa kuvailee.

Markus Häikiö arvioi, että saarikohteissa metsänomistajan puukauppatili jää logistiikkakustannusten vuoksi noin 10–15 prosenttia pienemmäksi kuin mantereella.

Aarre seurasi hakkuita Suuressa Jänissaaressa Saimaalla. Mitä saarihakkuu vaatii koneyrittäjältä? Miten saarihakkuu ja saimaannorpat sopivat yhteen? Lue koko juttu Aarteen sivuilta!

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Joensuun loukkaantunutta karhuemoa ei ole saatu kiinni – emo lopetetaan, pennuille etsitään sijoituspaikkaa

Yle uutiset: Venäjän maastopalojen savut kantautuvat Pohjois-Karjalaan – pelastuslaitokselle useita ilmoituksia savuhavainnoista

Hyvä metsänhoito tuottaa myös lajikirjoa

Lukija: "Karhujen röyhkeät pihavierailut loppuivat tehokkaalla metsästyksellä – Sama tepsisi susiinkin"